utgave nr 5 1994

Pioner 13

Publisert Sist oppdatert
Vi prøvekjører: Nye Pioner 13

Stødig landstedjolle

Pioner 13 er en stødig jolle som egner seg best med en liten motor for småturer med hele familien, eller som båt å fiske fra. Etter at skroget nylig er blitt forbedret, planer den også fint med en 9,9 hk. på hekken.

Av Hans Due

Pioner 13 var lenge den største av Pioner-båtene, men da Maxi-modellen kom, stoppet man produksjonen av 13-foteren. Nå er skroget tatt fram igjen, bygget om og forbedret, og båten er påny i produksjon.
Med fem sitteplasser, får en middels stor familie plass ombord. To akterut, to på midttoften og en foran. Vi kjørte båten med fire velvoksne herremenn ombord. Båten var stødig og fin, selv om vi ikke fikk den opp i plan med størst godkjent påhenger på 9,9 hk. Med to mann ombord planet båten greit. Max fart med en mann ombord målte vi til 18,5 knop, og med en 6-hester på hekken ca. 12,5 knop. Imidlertid er båten svært følsom for trimvinkelen på motoren, så det ble mye tilting inn og ut fra akterspeilet før vi fant den ideelle posisjonen. Men undertegnede, som nok har litt større kroppsvekt enn normalen, klarte ikke å holde båten i plan med 6-hesteren når jeg satt på aktertoften.

Stor eller liten motor

Båten er flatbunnet og ganske rund i baugen. Det gjør at når båten bærer en del vekt, skyver mye vann foran seg med sekshesteren på full fart, og med litt motvind blir det vått ombord. Men med stor nok motor til å få båten i plan, blir det straks bedre. Da skal det være ganske stille vann for at turen blir behagelig. Den flate bunnen slår hardt mot bølgene. Konklusjonen er at båten passer best for enten en 9,9 hk. eller en liten påhenger på 3-4 hk. 6-hesteren egnet seg dårlig.
Båten er stødig, og den er praktisk å stå og trekke garn, eller fiske fra. Innredningen er enkel, med en aktertofte som man kan dytte bensintanken inn under, og en midttofte med et låsbart stuerom. Motorbrønnen er dyp, og gir plass for en kortstammet påhenger. Båtens lengde/bredde-forhold gjør at den er god å ro.

Data
Lengde:3.93 m.
Bredde:1,52 m.
Vekt:125 kg.
Motor:fra 3 hk.- 9,9 hk.
Pris:Kr. 10.810,- inkl. årer.
Produsent:Dynoplast A/S, Postboks 48, 1601 Fredrikstad. Tlf: 69 31 81 90.