utgave nr 1 2006

Test: Meguiars Compound - rens og polering

Publisert Sist oppdatert

Minitest: Meguiar´s One Step Compound

Dobbeltvirkende

- Rens og polering i samme flaske, lover produsenten. Vi prøvde det på en 25 år gammel båt som så ut til å være immun mot skrogvedlikehold.

TEKST: TERJE HAUGEN

Det finnes en mengde båtpleieprodukter som lover å gi deg glimrende resultater der og da, noe de også gjør. Men hvordan ser poleringsjobben ut ved sesongslutt? Ofte opplever vi skuffende resultat. Vi øynet nytt håp med amerikanske Meguiar´s, som har eksistert i over 100 år «over there». Sist vår kom de med et kombinert rense- og polishprodukt, Meguiar´s One Step Compound.
En Sandvik 920 fra 1990, som eieren tidligere har prøvd en mengde produkter på, har i praksis vist seg immun mot skrogvedlikehold. Det var noen sesonger siden den fikk behandling sist, og allerede tidlig i sesongen var det falmede farger i deler av gelcoaten. En rød stripe rundt skroget, rett under fenderlisten, minnet mer om melk enn den opprinnelige fargen. Den øvrige gelcoaten var matt, gulnet og vanskelig å holde ren.

Nytt håp

For å forsikre oss om at middelet ble korrekt påført, både manuelt og med maskin, fikk vi med oss poleringsekspert Håkon Goksøyr fra Panvulk AS, som importerer produktet.
- Om vi ser på gelcoat og billakk i et mikroskop vil gelcoaten se ut som sveitserost i forhold. Marin voks må ha andre egenskaper enn bilvoks for å trenge inn, forklarer Goksøyr om Meguiars´s.
Etter enkel avfersking (spyling) og vask brukte vi vel to desiliter med One Step totalt på hele skroget, delvis polert for hånd og for maskin. Meguiar´s hevder at omfattende nedvasking ikke er nødvendig, siden One Step Compound også renser. Siste steget i prosessen var å legge et topplag med voks, som ytterligere skal forsegle underlaget. Men siden dette er et selvstendig ettstegsprodukt kan ekstra topplag sløyfes.
Poleringsmaskin er den effektive måten å gi glassfiberen tilbake sin glans. Likevel er det mange som velger å gjøre jobben for hånd. One Step Compund påført med hånd viste seg også å være en enkel og effektiv affære. Voksen inneholder celler som trenger inn i gelcoaten, og dermed raskt metter overflaten med godsakene i voksen.
Selve lakmustesten for voksen fikk vi resultatet av ved sesongslutt: Ville den røde stripa være like fin? Vi ble ikke skuffet. Skroget har glans i behold, den røde randen har beholdt dybden, og gulfargen har holdt seg borte.
Meguiar's One Step Compound ser ut til å gi et hyggelig resultat i forhold til forbrukt mengde og nedlagt innsats.
For mer informasjon: Panvulk AS. Telefon 22 51 48 00. www.panvulk.no

Powered by Labrador CMS