utgave nr 3 1994

TELchart 2021

Publisert Sist oppdatert
TELchart 2021

Flott, men dyrt norsk system

AV HANS DUE

I jungelen av grønne skjermer og kombinerte radarbilder finner vi det norske produktet TELchart 2021. Systemet er utviklet av en liten tomannsbedrift i Røssesund på Tjøme. Produktet markedsføres og distribueres av O.Sandvik i Vrengensundet. Dette systemet er i aller høyeste grad konkurransedyktig.
TELchart 2021 består av en flat, svart boks med luke for industristandard harddisk-kassetter (tåler store påkjenninger og rystelser) på henholdsvis 80, 120 eller 210 Mb (Megabyte), en monitor som kan være en standard VGA PC-skjerm eller en LCD fargeskjerm og en trackball (kontrollkule). Alle kart er lagret i de utskiftbare kassettene. Kartene er scannede sjøkart som er digitalisert og fargelagt, slik at de ser ut som vanlige sjøkart. På den største kassetten får man plass til samtlige sjøkart langs norskekysten, pluss store deler av svenskekysten og danskekysten.
Systemet er meget betjeningsvennlig. Det finnes ikke noe tastatur. Alt opereres via enkle menyer. Skal man skrive noe, får man tastaturet på skjermen og bruker kontrollkula til å peke og trykke på bokstavene. Det tar omtrent en halv time å sette seg inn i funksjonene, slik at man er "seilingsdyktig".
Kartkvaliteten er varierende i og med at det er Sjøkartverkets karter av vekslende årganger som er basis for de digitaliserte kartene. Men med skjerm av god kvalitet, er det ingen problemer med å lese både tall og sjømerker.
Man kan legge opp 96 seilingsruter med opptil 99 kurspunkter på hver rute. Det er enkelt å gå inn og forandre kurspunkter ved simpelthen bare å peke på dem, klikke på museknappen og dra med seg punktet. Koblet til en GPS-mottager og en autopilot, kan man seile nesten bare ved hjelp av kartet (selv om produsenten er nøye med å understreke at alle slike kartdatabaser og plottere kun er navigasjonshjelpemidler).
Din egen posisjon markeres på skjermen med et symbol du kan velge selv. Du har både kjølvannsstripe og kurslinje, og båten kan "låses" i nedre del av kartet, eller i senter. Kartene skiftes automatisk og flytende etter hvert som du beveger deg fra et sjøkart til et annet. Systemet korrigerer også kartdatum automatisk mot navigasjonssystemets datum.
Ulempen ved dette systemet er prisen. Den sorte boksen koster kr. 38.344,-. I tillegg kommer en skjerm på fra 3000 kroner og oppover (produsenten anbefaler skjerm i prisklasse rundt 7.000 kroner), trackball til rundt 1.500 kroner for den rimeligste, kartkassett uten kart fra kr. 10.126,- for den minste til kr. 19.398,- for den største. Så kommer kartene som pr. stykk koster kr. 396,50 eller som kan kjøpes i pakker. Hele norskekysten kommer således på kr. 47.769,- Med andre ord en samlet pris på kr. 114.011,- for hele systemet inkludert norskekysten på kart.