utgave nr 4 2002

Skitt au!

Publisert Sist oppdatert

Skitt au!

Irritert på fugleskitt klint utover kalesjen eller dekket? Ikke nå lenger, etter at du har tatt i bruk smarte metoder for å unngå det! Garantert kjemikalie-og kostnadsfritt!!

Tekst og foto: Anne Tafjord-Kirkebø/Brage Byrå as
Dra til Salhus, sa bergenserne i gamle dager hvis det var en som ikke fant seg et høvelig koneemne i byen. I Salhus var det nemlig stor trikotasjefabrikk med jenter fra hele landet. I dag er fabrikken for lengst nedlagt og omgjort til trikotasjemuseum, men vi skal til båthavna, som ligger like ved fabrikkmurene. Her har Kjell- Ove Dingen i Salhus Båtlag plass til sin 16 fots Askeladd som ligger side om side med andre båter. Han og sønnen er ivrige fiskere, og de to hadde dratt opp to store lakserugger dagen før jeg kom på besøk. Båten er ekstra utsatt for sultne måker siden den ofte er full av fisk.
Kjell Ove var drittlei sølet fra måker og annen sjøfugl. I perioder måtte han vaske båten støtt. Inntil han fikk en god ide en kveld han ryddet opp i sønnens lekekasse og kom over en gummislange. En riktig ekkel liten sak med ildrød tunge stikkende ut av munnen. Det var lenge siden sønnen hadde lekt med slangen, den var i grunnen bare "kassefyll". Etter litt forhandlinger, fikk han ta med seg slangen til båthavna.
Der måtte det til en ny omgang med vaskekosten, før Kjell Ove kunne plassere slangen sånn lett tilforlatelig på en godt synlig plass på fordekket. Så gikk han hjem.

Mirakuløst

Underet skjedde! Ingen fugler fant det hverken trivelig eller trygt å lande på Kjell Oves båt. Midt i all fugleskitten klint utover båtene på hver side, lå hans båt gullende ren, uten det minste lille skjell eller skitt… Og grunnen? Kjell Ove er ikke i tvil om at det er slangen på dekket som gjør hele forskjellen! Og vi hører rykter om at det er mange lekekasser som er blitt tømt i den senere tid, men bare for tilsvarende eksemplarer av gummislanger!
Under et deilig opphold i Simione ved Gardasjøen i Italia, kom vi over en annen variant av skremselsmetoden. Dette vakre stedet er et paradis for båtfolk, men også for svaner og ender. Her kan du svømme blant svaner, for oss en eventyrlig opplevelse! Langs kaiene lå båtene på rekke og rad, og som alltid, der det er mange turister som sitter langs vannkanten, finnes mange ender. De liker også å få maten servert, og det fikk de virkelig her! For langs vannpromenaden lå restaurantene på rekke og rad, ikke bare til glede for oss, men også for alle fuglene som holdt til her.

Kalesjen opptatt!

Ikke alle var like begeistret for endene som la seg til over alt. Ikke minst på båtkalesjene, hvor de også gjerne kunne stifte familie og legge egg. Noen bruker ikke båtene sine så ofte, de bor kanskje langt unna og kommer bare hit enkelte helger. I mellomtiden er båten blitt et slott for en andefamilie som ikke er så nøye med toilettvanene.
Gode råd er ikke alltid dyre, det så vi her! For fugler er som andre folk. Er det opptatt, så er det opptatt. Det gikk faktisk en stund før vi oppdaget at endene som lå så stille og koste seg bak på hekken på båten, ikke var ender, men et liksom-par, som holdt andre ender borte! Om det var barnas lekeender som var benyttet, vet vi ikke, men at det virket, det så vi!
Kanskje du bør ta en titt i lekekassen til barna dine? Men ikke noe nasking! Full åpenhet, det lønner seg!