utgave nr 12 2001

Sjøforsvarets fartøyer

Publisert Sist oppdatert

Sjøforsvarets fartøyer

Dette er den siste artikkelen i serien om en del av fartøyene til marinen, kystartilleriet og kystvakten. Vi har valgt å avslutte serien med en bildekavalkade som viser noen av de farkostene vi hittil ikke har sett nærmere på. De fleste av disse grå og kamuflasjefargede fartøyene som er å se langs kysten er spennende fartøyer som er verdt en nærmere kikk.

Tilretteleggelse: Jon S. Fredriksen

Del 7

Spesialfartøy

Innenfor en realistisk og forutsigbar ressursramme skal det skapes et moderne, fleksibelt og godt forsvar tilpasset de oppgavene Forsvaret skal løse i en ny tid. Sjøforsvaret er inne i nettopp denne store omstillingsfasen som skyldes omstrukturering og modernisering. Dette fører til utvikling av stadig nye konsepter og spennende fartøyer. Vi har i artikkelserien vist noen av disse fartøyene, og flere vil sikkert følge.
Foreløpig er det besluttet at det skal bygges seks nye Skjold-klasse MTB, og fem nye Fridtjof Nansen-klasse fregatter skal leveres i perioden 2005-2009. Kystartilleriets satsning i mobil retning skal fortsette, men det stasjonære Kystartilleriet legges ikke ned. Anleggene langtidslagres og kan gjøres operative ved behov. Kystvakten får ett nytt Svalbard-klasse Kystvaktfartøy, og har dermed fire havgående fartøy med helikopter. Det blir altså mye spennende å se på sjøen i tiden som kommer. Mens vi venter kan vi se nærmere på hva vi kan møte av farkoster i vassdrag og langs kysten i dag.
Sjøforsvaret har en rekke spesialfartøyer som blir brukt til mer eller mindre spesielle oppdrag. Noen er konstruert for å hurtig sette i land personell på holmer og skjær, mens andre er laget for å lydløst transportere en enkelt person. Foruten fargen og enkelte modifikasjoner kjenner du sikkert igjen noen av dem fra det sivile. Enkelte av fartøyene finnes bare i ett eller svært få eksemplarer på enkelte avdelinger, mens andre er å se langs hele kysten.