utgave nr 10 2

Nye dieselmerker til Norge

Publisert Sist oppdatert

Nye dieselmerker til Norge

Danske Bukh produserer smådiesler og er et kjent merke i Norge. Østerrikske Steyr er kanskje noe mere fremmed, men motorene er interessante. Begge merkene importeres nå av firmaet Univa i Arendal.


Av Ingvar Johnsen
Det er viktig med teknisk kunnskapsrike folk når man skal betjene båtmotormarkedet. En nøkkelperson i den nye bedriften Univa er Jonn Rosland, en av Yanmars mest erfarne teknikere og mekanikere, som i tillegg sitter inne med en lang båtkunnskap.
Når det gjelder Bukh - motorene, er de godt kjent på det norske markedet, og det er hyggelig hvis merket nå får en stabil importør. Produktlinjen omfatter smådiesler fra 10 til 48 hk for vanlig akselinstallasjon og modeller med seilbåtdrev. Bukh – motorene er kjent for både å være stabile og ikke minst stillegående.
Steyr – motorene er derimot ikke fullt så kjent i Norge. Motorene brukes mye i hurtiggående livbåter, noe som er en ekstra sikkerhet for en vanlig forbruker fordi livbåtmotorer må gjennom svært strenge tester og skal tilfredsstille tøffe krav. Den eneste kontakten vi gjennom tidene har hatt med Steyr var da OMC hadde ambisjoner på dieselmarkedet. Båtmagasinets Hans Due testet motorene og var svært begeistret for dem bl.a. fordi de virket vibrasjonsfrie og lydmessig svært bra.
Motorene har mange spennende tekniske detaljer, blant annet er sylinderblokka og topplokket støpt i ett stykke. Hele motoren er konstruert som en "lydfelle". Utenpå sylinder og topplokksblokken monteres det romslige hoveddekslet uten kontakt med den andre blokka. Alt dette, sammen med detaljer som at generatoren er på 90 ampere og vekten i forhold til effekten er bra, gjør at motoren bør ha muligheter i flere norske båttyper.
Motorserien man i første rekke satser på er en 212 hk. seks – sylindret versjon med et sylindervolum på 3,2 liter som veier 305 kg. Mens denne kruttpakken har et toppturtall på 4300 omdr./min. leveres den samme motoren i lavturtallsversjon. Den yter 163 hk. ved 2600 omdr./min. Det kan også leveres en fire sylindret motor med en effekt på 144 hk med et sylindervolum på 2,133 bsom veier 258 kg. Den mest spennende motoren er den største – ikke minst fordi den kan leveres med det som finnes av drivsystemer: V – drev, skrå aksel, gearkasse med "dropp" og rett aksel, vannjet, overflatedrev, singelprop og DuoProp – drev.
Opplysninger: UNIVA as, tlf 37 01 25 77. Motorene finner du på Internett under adressene:
www.steyr-motors.com og www.bukh.com