utgave nr 11 1996

Minor 29 Oskar

Publisert Sist oppdatert

MINITEST: Minor 29 Oskar

Finsk Targa-etterligning

Minor-båtene representerer den typiske finske stilen med midtmontert styrhus. Svenskene kaller dem korvkioskbåtar. Minor 29 Oskar har mye til felles med Targabåtene. Fremfor alt er båten meget rimelig.

Tekst: Hans Due


Foto: Kari Wilén

Minor 29 Oskar er en halvplaner som kan leveres med en eller to motorer. Motoren(e) er montert under dørken i styrhuset. Det er strak aksel og ror og en forholdsvis dyp kjøl. Fartsområdet oppgis til opptil 30 knop, hvilket er formidabelt for en halvplaner. Båten vi prøvekjørte hadde en Volvo Penta TAMD 41 på 200 hk., og vi oppnådde ca. 24 knop. I denne farten oppførte båten seg bra, og den var både sidestabil og myk i sjøen.
Med et midtmontert styrhus og dekksareale rundt styrhuset, kan man bevege seg fritt fra for til akter. Dekket er rent og ryddig. På bakveggen er det montert en sofa med plass til tre personer og utvendig styreposisjon, en slags halvveis flybridge a la den som finnes på Targaene.
Styrhuset rommer en salong akterut med plass til fem personer. Byssa er på styrbord side i styrhuset. Styreposisjonen er midtstilt med en førerstol på søyle. Akkurat denne løsningen likte vi ikke så godt, for stolen ruver i styrhuset og gjør passasje ut sidedøren på styrbord side vanskelig.
Køyeplasser til fem kan fremskaffes, to enkeltkøyer eller en dobbeltkøye i lugaren under fordekk samt en dobbeltkøye dersom man senker bordet i styrhussalongen og legger på puter. Toalettrom finnes også under fordekket.
Båten er 8,70 m. (28,5 fot) lang og 3 meter bred. Man har fått plass til mange funksjoner ombord, men generelt inntrykk er at det likevel er noe trangt til tross for båtens størrelse. Det håndverksmessige virker bra utført, selv om finishen er grov. Som familiebåt synes vi ikke konseptet er av de mest vellykkede, men som arbeidsbåt, patruljebåt eller skyssbåt har den et stort potensiale.

Data

Lengde:8,70 m.
Bredde:3,00 m.
Dypg.:0,80 m.
Vekt:ca. 3.000 kg.
Pris:Kr. 599.000,- m/ 200 hk.
Agent:Bjørn Nilsen Båtagentur,  Grønnsundåsen 53, 1360 Nesbru. Tlf: 66 84 93 02