utgave nr 7 2006

Minitest: Mobwatcher trådløs dødmannsknapp

Publisert Sist oppdatert

Trådløs dødmannsknapp

Fall over bord er farlig, spesielt for den som ferdes alene på sjøen. Vi har testet Mobwatcher, et system som stopper motoren om føreren faller over bord.

TEKST: LARS H. LINDÈN


Mobwatcher baserer seg på radiokommunikasjon mellom en førerenhet som henger rundt halsen, og en båtenhet som er installert i båten. Båtenheten sender tre ganger pr sekund et radiosignal til førerenheten. Hvis denne kommunikasjonen blir brutt, stoppes motoren. Regn eller sjøsprøyt er ikke nok, men hvis førerenheten havner under vannoverflaten brytes kontakten. Hvis det er flere personer om bord, kan en av disse starte motoren med tenningsnøkkelen og kjøre bort til den nødstedte. Man kan også bruke førerenheten som en fjernkontroll for å stoppe motoren, etter fortøyning eller som en nødstopp hvis føreren skades et annet sted i båten. Denne typen sikkerhetssystem kan installeres på nesten alle motorer. Det eneste kravet er at dieselmotorer må ha en elektronisk stoppfunksjon. Den elektriske tilkoblingen er enkel, og kan ikke forstyrre motorens el-anlegg. Tilkoblingen gjøres på samme måte som den tradisjonelle dødmannsknappen, ved tenningsnøkkelen eller batteriene. Båtenheten skal plasseres skjult i båten. En ”ekstra nøkkel” i form av en RFID-tag, en oval ”brikke” som kan gjemmes i båten eller henges i nøkkelknippet, leveres med systemet. Ved hjelp av teknologi av en type som ligner alpinanleggenes heiskort låser den opp systemet om førerenheten skulle bli borte og man trenger å starte motoren.

Startsperre


Systemet skal installeres av en fagmann. Det skyldes at Mobwatcher også inneholder en startsperre, som aktiveres med et knappetrykk når man forlater båten. Når man kommer tilbake til båten aktiveres er radiokontakten ved å trykke på den samme knappen, og motoren kan startes. Det finnes to varianter av dette systemet, Pro og Safety. Sistnevnte er beregnet på fritidsbåter. Pro er for yrkesfartøyer, med mulighet for å koble til lyd- og lyssignal for varsling om fall over bord. Mobwatcher koster i underkant av 5.000 kroner pluss montering. En autorisert installatør bør gjøre det på to timer. De fleste forsikringsselskap gir redusert premie eller egenandel for båter som har slikt utstyr montert. Systemet ble sist høst installert i Båtmagasinets reportasjebåt (Viknes 1030 med Yanmar motor), og har blitt brukt gjennom hele vinteren. I høst fikk vi også prøvd det i praktisk bruk, installert i en 22 fots walkaround med to utenbordsmotorer. Testen ble realistisk nok: En fender skulle berges, føreren mistet taket i rekka og gikk på hodet i sjøen. Det kunne like gjerne vært en fisker som skulle huke fisken eller dra opp garnet. I samme sekund som vår (frivillige) testperson traff vannet, ble strømmen brutt og de to Sauzuki firetakterne stoppet. Alt fungerte også på andre og tredje forsøk. Også oppstart av motorene fungerte uten problem. Vel i land gikk vi bort fra båten. Da brytes signalet, og båtenheten oppfatter det som en mann over bord-situasjon. Også startsperren ble testet: Et enkelt trykk på førerenhetens knapp, deretter går det ikke å starte motoren. En test i vår reportasjebåt, med førerenheten surret på båtshaken, bekrefter det inntrykket: Dieselmotoren stopper i samme øyeblikk som førerenheten er under vannflaten. Norsk importør er i skrivende stund ikke helt klar. Mer informasjon: www.mobwatcher.se