utgave nr 11 2006

Minitest: Gps-kurset ”GPS Learning”:GPS og digitale kart

Publisert Sist oppdatert


    Minitest: Gps-kurset ”GPS Learning”


    GPS og digitale kart

    Gps Learning er et helnorsk kurs i navigasjon med GPS. Det bygger på interaktivt, elektronisk selvstudium, med GPS-simulator og oppgaver for selvtest. Nå har det også en omfattende del om Garmins kartprogram MapSource.

    TEKST OG FOTO: TERJE BØLSTAD

    Ved kjøp av de fleste håndholdte GPSer – inklusiv alle fra Garmin - følger det med en CD med smakebiter fra et kurs i bruk av GPS. Kurset – som må kjøpes separat – koster normalt rundt 500 kroner. Ved hjelp av kunnskapstester, animasjoner, videoklipp, lydfiler og virtuelle GPS-simulatorer, ledes brukeren steg for steg gjennom kurset.
    Kurset gir en innføring i grunnleggende navigasjon. Brukeren får innsyn i GPSens funksjoner, forskjeller mellom land- og sjøkart, bruk av kart og kompass, kartkoordinater, samt navigering i ruter. Selvstudiet skal tilsvare 12 timers klasseromsundervisning, og vil ta ca. 4 timer å gjennomføre.

    ELEKTRONISKE SJØKART
    Innføring av elektroniske kart har ført til at mange håndholdte GPSer har blitt mer populære blant fritidsbåteiere. PC-programmet MapSource er sentralt i bruken av Garmins elektroniske kart.
    For at brukerne bedre skal kunne beherske dette programmet, har kurset nå et eget kapittel om dette. Det tar for seg alle aspekter ved MapSource. Her lærer du blant annet hvordan programmet skal installeres, hvordan forskjellige kartutsnitt kan lastes ned til GPSen, og hvordan kurspunkter (”waypoints”) kan tegnes på kartet på PCen, og etterpå lastes ned til GPSen. Vi synes det fungerer bra.
    Kurstillegget om MapSource finnes kun på Internett, og er tilgjengelig for alle som har kjøpt kurset – uten ekstra kostnad. At det ligger på Internett, gjør det også enklere for produsenten å oppdatere det, etter hvert som det kommer nye funksjoner i MapSource. For organisasjoner som forsvaret, politi og sivilforsvaret er kurset i sin helhet tilgjengelig via internett. Denne online-versjonen inneholder en administratorfunksjon som gjør det mulig for kursleder å hente ut ulike typer rapporter om progresjon og kompetanseøkning med mer. Kurset Gps Learning er nå tilgjengelig både på norsk, svensk, engelsk og fransk.

    Mer informasjon
    Norsk Navigasjon AS, telefon 74 15 19 00. www.gpslearning.com