utgave nr 9 2002

Månedens ankerdrammer

Publisert Sist oppdatert

Månedens ankerdrammer

Alle har plukket blåbær og bringebær. Også der vi ferdes med båt finner vi disse deilige bærene som egner seg til dram og likør. Rødt og blått til lyst!

TEKST: TROND J. HANSEN

I år har det i store deler av landet vært mye av begge deler. Selv om man kan plukke begge bærslagene tidlig på sommeren, kan de også sankes til langt utpå høsten. Det kommer stadig nye bær til. På mange måter står de godt til hverandre – i rødt og blått. Til syltetøy kan de gjerne blandes – og kalles da nobelt "Dronningsyltetøy". Selv lager jeg vin av samme blanding og kaller det selvfølgelig "Dronningvin".
Lager vi dram eller likør, blir det nesten som sukkertøy på flaske. Er du redd for å bli sjøsyk skal bringebær hjelpe mot brekninger, magebesvær og hjerteproblemer, pest og beskytte mot abort! Nå når kveldene er mørke, kan det være greit å vite at blåbær forbedrer nattsynet. Når du først plukker blåbær – ta litt ekstra, så har du til pannekakene. En isdessert har heller ingen ting imot et par skjeer med blå- eller bringebærlikør.

Blåbærlikør

Det finnes en rekke oppskrifter på blåbærlikør. Vi liker å krydre den litt og bruker følgende oppskrift: 2 liter blåbær, 1 stykke hel kanel og 10 kryddernelliker kokes forsiktig i 3 dl vann i 10 minutter. Den frasilte saften tilsettes 5-6 dl sukker og kokes forsiktig i 10 nye minutter. Deretter avkjøles saften og smakes til med 60% sprit. Bør lagres i minst en måned, og eventuelt siles på ny etter noen måneders lagring.

Blåbærdram

Har du hastverk, kan et glass blåbær dekkes med sprit, siles fra etter en uke og spes med like mye sprit som er frasilt. Kan så drikkes umiddelbart, men best resultat blir det om du har litt mer tålmodighet. Fyll da et glass halvfullt med blåbær og deretter med brennevin til glasset er fullt. Kan gjerne stå et helt år før bærene siles fra (ikke bruk kaffefilter, men et sileklede e.l.). Noen måneder etter at den er tappet på flaske, kan den gjerne siles på ny for å få bort bunnfall. Blåbærdram får en nydelig blåfarge.

Bringebærlikør

Dette er nesten som å drikke bringebærdrops. To liter bringebær blandes med 2-3 dl sukker og 70 cl 45% sprit. Etter to måneder siles det. Pass på å mose bærene litt med en tresleiv slik at dyrebar likør ikke går til spille. Ekstra god blir likøren om en del eller alt av spriten erstattes med konjakk (du behøver ikke bruke den dyreste). Eventuelt kan den krydres med litt kanelstang eller et par solbærblader.

Bringebærdram

Selv om vi må innrømme at bringebær gjør seg best til likør, kan det lages dram av dem. Følg da samme oppskrift som for likør, men bruk heller sukkeret til noe annet.