utgave nr 5 1997

Mal triste båtputer

Publisert Sist oppdatert

Mal triste båtputer


Tekst: Anne Marit Klokk
Foto: Erik A. Paulsen

Hva gjør du med matte falmede båtputer? Trekker dem om eller bestiller nye. I USA finnes en spraymaling for vinyl, lær, plast og PVC. Putene rengjøres, sprayes og får tørke i 45 sekunder.

Enkelt, greit og billig. Billig blir det selvsagt ikke hvis man må reise til USA for å skaffe sprayen, men med våre kommunikasjonsmuligheter i dag, er det sikkert bare å gå inn på nettet og bestille. Vi vet heller ikke hva spraymalingen inneholder og hvorfor ingen selger den i Skandinavia, men amerikanerne er på mange områder svært miljøbevisste og produktet er testet av det amerikanske båbladet "Power Boat Reports" med positiv omtale. Det er snakk om et gjennomtrengende molekylært herdende fargestoff som brukes på vinyl, lær, ABS-plast og PVC for å gi ny farge.
Erik A. Paulsen i Bergen kjøpte i fjor våres en brukt Searay på 32 fot. Seter og puter var sterkt falmet på grunn av sol og vind. De var så stygge at han måtte gjøre noe med dem. Etter at han hadde undersøkt hos forskjellige båtforretninger og salmakere i Norge, var det eneste alternativet å trekke om alle putene. For en såpass stor båt var det snakk om ganske mange penger.
Siste utvei for båteieren var å kontakte Searay-fabrikken i USA. De henviste ham videre til et firmaet BDI "over there" som solgte en svært spesiell spray som var testet og godkjent i USA med fantastisk fine resultater. Sprayen med navnet "BDI Vinyl Coat", er i salg flere steder i verden utenfor USA, men ikke i Skandinavia. Erik A. Paulsen bestilte like godt en kasse i de ønskede fargene og satte i gang med å "shine opp" båtputene.
-Produktet kom i ozonvennlige aerosol spraybokser på 170 gram, som dekker maksimum 2,13 m2. Prisen pr boks var 170 kroner. Først måtte putene rengjøres for fett og så maskerte jeg de feltene som skulle ha en annen farge. Dette er en ekstremt hurtigtørkende maling, og man må jobbe deretter. Malingen tørker på 45 sekunder og herder på ti minutter, så maskeringen må gjøres ordentlig. Resultatet var helt utrolig. Seter og puter så ut som om de var helt nye og kunne brukes samme dag som de var sprayet. Jeg brukte båten i hele fjor sommer og putene ser fortsatt like fine ut, sier han til Båtmagasinet.
Produsenten i USA sier at de her har et produkt som ikke bare er en overflatespray, men et gjennomtrengene fargestoff som skal brukes til restaurering av falmede, jordslåtte eller UV-stålebeskadigede interiører, båtstoler, kalesjer, fendere osv. og garanterer at ikke malingen vil sprekke eller flasse fordi den er fargefast og UV-bestandig.
Vi er her inne på en teknologi som tydeligvis er i utvikling. Båtmagasinet har på hjemmebane hørt planer om maling av falmede gummibåter, omfarging av presenninger og en del andre nye metoder som er under oppseiling. En dag kan vi kanskje male om plastmaterialer etter humøret - eller etter hva som er sommerens motefarge...
Opplysninger: Erik A. Paulsen, Mildeveien 15, 5066 Hjellestad. Tlf.: 55 99 18 07 eller produsenten av BDI Vinyl Coat: BDI (Bryndana International Ltd.), 614 Darby Road, Havertown PA 19083, USA.