utgave nr 6 1992

Loran C-krig

Publisert Sist oppdatert


    KRIG OM LORAN C

    158 millioner kroner ønsker myndighetene å bruke på å bygge ut Loran C-nettet i Norge. Et avlegs og unøyaktig navigasjons-system som ingen ønsker, sier brukerne som har gått over til GPS for lenge siden og som mener at de 158-millionene er en gigantisk feilinvestering.
    Faren for at USA skal stenge av GPS-signalene er departementets hovedargument for videre utbygging av Loran C-nettet. Men brukerne avviser dette argumentet. Behovet for et reservesystem kan ikke være større nå enn før, hevder de og viser til at både Decca og Loran C har vært militære navi-gasjonssystemer.
    Fiskeribladet antyder at internasjonal politikk ligger bak forslaget om å bygge ut Loran C-kjeden, og da i første rekke faren for at Norge ikke lenger kan holde i hevd en 200-mils sone rundt Jan Mayen hvis ikke et minstemål av norsk aktivitet finnes på øya. I dag står det en Loran-C stasjon på Jan Mayen.
    Men det fiskerne frykter mest av alt er at det skal komme et påbud om å ha Loran-C utstyr ombord, og at de blir pålagt en navigasjonsavgift for et system som ingen kommer til å bruke.