utgave nr 7 2005

Leder - juni-juli 2005

Publisert Sist oppdatert

Sikkerhet er hovedtema i dette nummer av Båtmagasinet. Både i forhold til oppførsel på sjøen og vedlikehold av båter og utstyr og ikke minst bruk av sikkerhetsutstyr. Alt for at vi skal oppleve en glad og forhåpentligvis bekymringsfri sommer og båtsesong. Stadig flere tar VHF-sertifikat, og det er meget positivt, for VHFen er uovertruffen på sjøen. Selv om mobiltelefondekningen er god langs kysten, kan mobiltelefonen aldri erstatte VHFen som sikkerhetsutstyr. Alle fritidsbåter bør ha VHF om bord når de drar på ferietur. Ikke bare for egen sikkerhet, men også for å kunne assistere dersom andre ferierende skulle havne i en nødsituasjon.
At CE-merkingen av båter får stadig mindre betydning for kvaliteten får vi stadig nye eksempler på. I en artikkel i denne utgaven av Båtmagasinet er det to eksempler på nettopp dette. Derfor er det stadig flere båtprodusenter som igjen velger å Veritas-godkjenne sine modeller fordi Veritas faktisk kontrollerer båtmodellene gjennom målinger og praktiske prøver. Veritasmerking er en sikkerhetsgaranti, CE-merking er en illusjon om sikkerhet. Selvjustisen i forhold til samsvarserklæringer og samvittighetsfullt bygde - og ikke minst sikre - båter fungerer rett og slett ikke. Vi har sagt det før og gjentar det mer enn gjerne: Hvis ikke CE-merkingen skal være en betydningsløs papirtiger slik den er i dag, må så vel produksjon som båter kontrolleres, og båtene bygges og kontrolleres i samsvar med det som tidligere het Nordisk Båtstandard. Her må myndighetene bevilge penger til kontrolltiltak og ikke minst bruke det de har av kanaler for å påvirke EU-systemet til å forandre regelverket til også å omfatte ekstern kontroll.
Det er sommertid og badesesong. Båtlivet skal være en lise for sjelen, men det skal også gi oss gode minner. Den yngre garde er som regel med på båtturen, og de har som regel helt andre forventninger til båtferien enn sine voksne foreldre som helst vil slappe av. Vi må ikke glemme de yngste og deres behov og forventninger som ofte handler om action og kroppslig utfoldelse. For ungene bør ikke sitte igjen med en følelse av at ferietur med båt er en kjedelig affære der mor og far bare sitter og glaner ut i lufta eller med nesa i en bok når solen skinner og badevannet er fortreffelig. Derfor har vi i dette nummeret en stor test av vannleketøy som i høyeste grad aktiviserer de yngste. Vårt testteam hadde det i hvert fall kjempegøy, og stiller mer enn gjerne opp på flere slike tester. Sjølivet skal være for alle, og da må den eldre garde tolerere en del sprell og skrål fra glade, aktive barn og unge.
For øvrig er det mange som kaster loss og setter kursen mot "Badeviken" og andre tilliggende herligheter i disse dager. Vi ønsker en riktig god tur med dette nummer av Båtmagasinet og oppfordrer alle til å se seg ofte akterover. Husk at hekkbølgen din kan gjøre ferielivet surt for mange. Men vær også klar over at mye nyttetrafikk ikke kan ta hensyn til alle. De som legger seg ved gjennomfartsledene må ta konskvensene av at det kommer bølger fra andre fartøyer. Eller som sjefen for Stavangerske Damskipsselskap uttalte til Båtmagasinet i maiutgaven: " Hvis du finner det for godt å campere ved en motorvei, kan du ikke forarge deg over at teltet fyker over ende hver gang det går en trailer forbi. Det finnes noen definerte motorveilinjer på sjøen også. Hvis man ligger der, er det ikke til å unngå at kaffekoppen velter mange ganger."
God sommer til alle, og ser dere Båtmagasinet-båtene i sommer, så nøl ikke med å praie oss hvis dere har en god historie eller annet dere ønsker vi skal skrive om.