utgave nr 1 2005

Kysten Rundt, januar 2005

Publisert Sist oppdatert

U:\Baatmagasinet\Bdesk\KYSTEN\kysten_105.doc

Sjølivspause

Sjølivet har tatt en pause. Også om bord i Sjølivet. I perioden med kalde og våte dager har skuta fått allværsjakken på seg, der den ligger i trygg havn på vestsiden av Stord.

Lang vei til båtbutikken

- Så koselig å se dæ hær igjæn! Daglig leder Andreas Trane i Harstad Marina hilser Are Halonen velkommen til båtmesse i Harstad.
Halonen har reist lenger enn de fleste for å gå på messe. Politimannen bor i Kirkenes, og kjører 2.000 km for å se på båter denne helgen i august. Det er ni år siden sist han var hos Harstad Marina. Han har fortsatt båten han kjøpte den gangen, en Viksund 750 Bravo. Men det varer ikke lenge. Viksunden er til salgs, og Halonen har kastet øynene på en blendende hvit Viksund 770 ute på pir 3.
Halonen har tatt turen sammen med tre av brødrene sine. En bobil utgjør både transport og losji. Harstad Camping melder om smekkfull leir i forbindelse med messa. I tillegg til gutta fra Kirkenes, har båtkåte nordlendinger fra Tromsø, Narvik, Vesterålen og endog Lofoten tatt turen til Harstad.

Hjem for fulle seil

Anna Rogde, verdens eldste seilende skonnert var heimom en tur i høst. Etter et to måneders tokt tok hun turen til Bangsund, sør for Namsos. Det var der hun ble sjøsatt ved Vervet på Ainnersida en augustdag i 1868.
Lokalbefolkningen gikk mann av huse for å ta imot den prektige skuta. For fulle seil kom hun sigende inn, eskortert av RS Harald V og KV Håhav. Skipper Eilif Gabrielsen på Anna Rogde var imponert over mottakelsen. Etter mannskapets besøk på Vervet kastet Anna Rogde loss og satte kursen mot hjemmehavna Harstad.
Omtrent 30 prosent av materialene skonnerten opprinnelig ble bygd av er fortsatt i behold, det meste i spanter og under vannlinjen.
Tekst: Christian Lindseth

Båtkos i Os

Ved et stille vann i gresset de lå
Der de på hverandres smukke linjer så
Båtene hadde det riktig så greit i sin kos
Like ved Europaveien gjennom Os

Vi hørte lite bli sagt da vi kjørte forbi
Men synet fikk saktens noen tanker på gli
Enn om ”hun” her spilte sin moderlige rolle
Og spurte - vil du bli far til min nye jolle?

Kuriositet i Telemarkskanalen

Wiggo Olsen fra Kristiansand har vært på tur opp telemarkskanalen til Notodden. Det ble på en måte som å komme "hjem" for båten. Den er nemlig en replika av eldre tiders hjuldampere som trafikkerte Mississippi, og har dermed røtter i passasjerfart på ferskvann.
- Det gikk med et nødskrik i slusene på grunn av lengden. Og 80 fot er jo litt uvant å håndtere i et slusekammer, sier skipper, konstruktør og båtbygger Wiggo Olsen.
Siden Båtmagasinet sist skrev om Olsens skovelbåt har den blant annet blitt forlenget, og to 40 hk utenbordsmotorer har blitt skiftet ut med et par 60-hestere.
- Neste år kommer vi tilbake. Da skal vi opp hele kanalen, helt til Dalen, forsikrer Olsen.
(OPI/KR105_skovel.jpg)Foto: Kåre Steinar Pedersen

Landkjenning

Det er ikke feilnavigering som gjør at den gamle hvalskuta står på land på Tranøy i Nordland. I buken på den slitte skuta er det en restaurant, der hvalkjøtt naturlig nok har en sentral plass på menyen.
Utvendig kan du nyte en duggfrisk og utsikt mot Vestfjorden og Lofotveggen. Det spesielle spisestedet ligger like ved gjestebrygga på Tranøy, midt i Hamsuns rike. Det åpnet sist sommer og har blitt en populær attraksjon for både båtfolk og landeveisfarende.
En lignende restaurant finnes for øvrig på Stokmarknes.