utgave nr 3 1999

Kartplotterprogram: Ozi Explorer

Publisert Sist oppdatert

Kartplotterprogram:


Ozi Explorer


Internett gir små programvarefirmaer muligheten for raskt å lansere nye idéer uten kostbar markedsføring og et stort forhandlernett. Er produktet liv laga, merkes det straks og nye, forbedrede versjoner kommer raskt.

Av Olav Momyr

Det er flere måter å få lønn for strevet på. En vanlig metode, som Des Newman, skaperen av Ozi Explorer benytter, er å legge ut en demoversjon til gratis bruk. Liker man hva man ser, kan man kjøpe en fullversjon. Betaversjoner kommer også. De er ikke så utprøvde og stabile, og for navigasjonsformål kan det sies å være en vesentlig ulempe.

Moderate krav til PCen

Vi testet fullversjonen 3.7 og brukte en HP Omnibook 600 med 486 DX4 og 16 Mbyte RAM sammen med en Magellan Color TRAK og Garmin III. Farten på programmet var upåklagelig og stabiliteten god, men vi merket at skjermen bør kunne vise minst 16 bits farger i 800 x 600 punkter. Ozi Explorer, som er et 32 bits program, må kjøres på Windows 95, 98 eller NT, og krever ca 4,5 Mbyte harddiskplass. Installasjon og avinstallasjon er grei. Den er fleksibel og klusser ikke med Windows-oppsettet.
Alle GPSer som kan sende $GPRMC eller $GPGGA og $GPVTG kan bruke Ozi Explorer. I tillegg er de fleste av Eagle, Garmin, Lowrance og Magellans GPSer støttet for opp- og nedlasting av data.
Programmet med hjelpefil er på engelsk, men æøå aksepteres i navn. Bare ikke prøv å laste slike "ulovlige" tegn opp i en GPS. Det kan gå riktig galt. Bruksanvisningen ligger i hjelpefilen som dessverre ikke er i vanlig format. Vi savnet bl.a. søk på stikkord for å finne ut av hva programmet kan utføre.

Lett å ta i bruk

Gode kunnskaper om GPS-navigasjon og PC-bruk gjør starten lettere, selv om vi anser Ozi Explorer for å ha en rimelig lav brukerterskel. Etter hvert kan man ta i bruk de mer avanserte funksjonene som det finnes mange av. Som med alle dataprogrammer, hender det at Ozi Explorer henger eller går tregt når man skal prøve å gjøre mye på en gang. Husk at selv om programmet hadde vært feilfritt, så er ikke Windows det.
Rasterkartene som programmet bruker kan man skanne inn fra egne papirkart eller kjøpe ferdig. Tilpasningen av kart kan gjøres med opp til 9 punkter, og det sikrer god nøyaktighet over hele kartet. Kartet kan vises i en rekke målestokker på skjermen fra 5% til 750%, og en liten lupe viser 300% hele tiden. Ozi Explorer har gode utskriftsmuligheter av kart, kurspunkter o.l. som man bør benytte. Sjøkartet må alltid være ombord.
Ozi Explorer 3.7 styrer ikke autopilot, noe som siste betaversjon 3.73e gjør. Det samme gjelder BSB kart som muligens blir et standardformat for rasterkart. En oppgradering til fullversjon koster $65 (ca. 490 kroner) netto. Du kan da utnytte alle egenskaper på nye betaversjoner også. Ozi Explorer gir mye valuta for pengene og oppfører seg pent.
Kan anbefales, helst som fullversjon. Produsent: Des Newman i Australia. Han finnes på https:///www.powerup.com.au/¨lornew/oziexp.html Norsk importør: Ja-Tronic AS.

tlf. 33 39 18 88.

. 33 39 18 88