utgave nr 4 1999

Hvordan fornye slitt mahognifiner?

Publisert Sist oppdatert

VEDLIKEHOLD


Hvordan fornye slitt mahognifiner?


Lakkert mahognifiner finnes i mange båtinnredninger. Når det ikke blir stelt noen år, mister treverket sin glød. Det blir matt og skittent og ganske så ulekkert. Men det finnes enkle råd som fint slipepapir, rødsprit og teakolje.


Tekst og forto: ANNE MARIT KLOKK

Will Børgesen i Oslo har hatt en rekke båter, men alltid drømt om en Storebro 31. I fjor fikk han kjøpt en 87-modell, som han straks gikk løs på med krum hals. Båten var nokså shabby, i alle fall etter Wills standarder. Mahogniinnredningen var skitten, matt og trengte en omgang med puss, vask og olje.
-Jeg gikk over alle flater med fint slipepapir, 1200 papir og det brukte jeg sammen med rødsprit, tørket og vasket godt med masse filler for å få det helt rent. Hempel har et produkt som heter ”Teakolje for lakkerte flater” som jeg brukte tre ganger. Dette er et melkehvitt, luktfritt middel jeg synes var bra. Da jeg tørket av, var resultatet riktig vakkert. Metoden fant jeg fram til etter å ha prøvd forskjellige midler, så dette er selvlært etter prøving og feiling. Jeg har jobbet mye med bil hvor man også bruker finfint slipepapir, selv på nye biler. Poenget er å få tatt det aller ytterste så man får mattet ned overflaten så vidt det er.
Mahognifineren fremstår som helt ny med vakker glød og en helt jevn, skinnende finish.

Powered by Labrador CMS