utgave nr 4 1999

Hvordan fjerne vond lukt?

Publisert Sist oppdatert

VEDLIKEHOLD


Hvordan fjerne vond lukt?


Om det lukter septik eller nesen angripes av en generell stank når man kommer om bord, er det plager man kan gjøre noe med. Markedet flommer over av effektive spesialprodukter, men v

armt

salmiakkvann tar rotta på det meste. Bruk, maske, briller og hansker!


AV ANNE MARIT KLOKK

-Ønsker man å fjerne vond lukt i båten, må man gå grundig til verks, dvs. helt i bunnen. Ta vekk alt som er løst og vask med varmt salmiakkvann. Vond lukt sitter ofte i bunnen og bruk for all del varmt vann. Her om bord gikk jeg helt ned på kjølsvinet og det skal jeg si deg var svinete, sier Will Børgesen om sin 12 år gamle 31 fots Storebro, som han kjøpte brukt i fjor sommer. Etter rengjøringen malte dessuten han over alt etterpå med Bengalakk i originalfargen
I tillegg brukte han en luftrenser som heter Sterilizer 2000. -Jeg vet ikke om man får leid slike. Det er et lite amerikansk apparat som brukes en del bilbransjen. Den satte jeg i salongen i 24 timer og den fjernet alt av lukt. Den er ionebasert og renser stoffer. I USA brukes den spesielt i forbindelse med bruktbiler. Men den finnes i Norge hos Remitek as i Oslo og kan anbefales. Den koster en del, så dette kuynne kanskje være et utleieobjekt for marinaer osv. I tillegg har jeg tatt av alle putetrekk osv. og renset dem og vasket alle andre tekstiler.
Lukt påvirker oss og psyken vår uten at vi egentlig tenker så mye på det. Kvinner har ikke bedre luktesans enn menn, men de reagerer sterkere på vond lukt i de fleste forbindelser. Kjøp av hus, hytte, båt, bil osv. kan nok avgjøres positivt/negativt på basis av kundens luktesans.

Septikstank

Båtdoer er et illeluktende tema i mange tilfeller. Her er det mye man kan gjøre for å friske på luften. Du kan skifte slanger til septiktanken. Her finnes spesialprodukter som er dyre og uhåndterlige, men stopper lukten.
-Jeg vasket septiktanken innvendig, skurte med sterkt og varmt salmiakkvann. En drittjobb som jeg bare måtte ta, selvfølgelig utstyrt med verneutstyr. Nå er det blitt bra, sier Will.