utgave nr 4 1999

Hvordan få båten skinnende hvit?

Publisert Sist oppdatert

VEDLIKEHOLD


Hvordan få båten skinnende hvit?


Alle drømmer om blanke glassfiberskrog – om de er hvite eller farget. Det gjør seg ikke selv. Vedlikeholdsfrihet er et fremmedord når det gjelder topp finish på glassfiber. Det er mye å fare over, både på skrogsidene og innvendig. Det finnes mange ”vidundermidler”. Noen virker bra.


Tekst og foto: ANNE MARIT KLOKK

-Finesse-it er et 3M produkt, et rensemiddel som går i dybden. Det er relativt tungt å jobbe med. Jeg brukte fem timer på skrogsidene til en 31-foter. Brukte bare håndkraft og polergarn og tørket av etterpå med fille. Dette middelet dyprenser uten å slipe. Finesse-it får du kjøpt i velassorterte fargehandlere, sier Will Børgesen og er meget fornøyd med sitt skinnende hvite Storebro-skrog.
-Etter renselsesprosessen brukte jeg en voks, ikke polish. Voks er etter min erfaring det eneste som holder båter blanke en hel sesong. Du kan gjøre denne jobben lettvint og fort og bli ferdig med det, men det straffer seg etterpå. Det finnes ingen rask måte å få båten til å beholde glansen hele sesongen.
Jeg bruker noe som heter carnabu-voks, et naturprodukt som forskjellige leverandører fører. Det er basert på et stoff som vokser ut av trærne som tilsettes voksen og er ikke noe nytt. Jeg har benyttet det i mange år og har alltid hatt som mål å ha ”den blankeste båten i havna”, sier han.

Skader og sår i gelcoaten

Har man vært uheldig og fått skader eller sår i gelcoaten, må dette repareres før man foretar det kosmetiske som rens og voksing. Alt det løse rundt såret må slipes vekk. Også de sprekkene som har oppstått. Bruk tynner til avfetting og fjerning av gammel voks.Gelcoatsparkel legges på i riktig farge med en tynn stålsparkel. Pass på at det herder skikkelig. Du finner opplysninger om gunstig temperatur og herdetid i bruksanvisningen. Etterpå slipes området ned med vannslipepapir fra 300 til 800. Bruk mye vann under jobben. Avslutningvis rubbes overflaten når den er jevn. Bruk voks til slutt.

Powered by Labrador CMS