utgave nr 9 2004

"Dumme" spørsmål - kloke svar

Publisert Sist oppdatert

De "dumme" spørsmålene

- som fortjener kloke svar

Spørsmålet er på vei over tunga, men du tar deg i det. - Nei, dette kan jeg ikke spørre om. Det er for dumt. Her gjelder det å holde stilen, tenker man gjerne, stilt overfor et orakel av en båtselger. Mange er blitt nye båteiere i år. Også vi i Båtmagasinet. Derfor har vi lagt stilen til side, og stilt noen av de såkalt "dumme" spørsmålene.

TEKST: ATLE KNUTSEN

Hvor ofte bør jeg….

peile oljen på motoren?
Hver dag før jeg starter.

etterfylle olje?
Når nivået nærmer seg minimumsmerket.

drenere vannutskilleren (grovfilteret/forfilteret)
Det er god skikk å gjøre det hver dag. På sjøen er du ofte overlatt til deg selv, og føre var prinsippet er en god leveregel. Finner man vann i grovfilteret, bør man også sjekke finfilteret på motoren.

sjekke oljen på giret?
Hver dag før jeg starter motoren.

sjekke nivået på kjølevannet?
Hver dag før jeg starter motoren ved å åpne lokket på radiatoren. Åpne aldri lokket når motoren er varm.

skifte impeller?
Impelleren til kjølevannspumpen bør byttes hvert år. Har du kjørt mindre enn 200-300 timer i løpet av sesongen, kan du ta ut impelleren på høsten og lagre den kaldt og mørkt. Man bør aldri kjøre mer enn 1.000 timer mellom hvert impellerskift. En impeller tåler, forutsatt at den ikke er tørrkjørt, inntil 2.000 timer, men da bør den gå kontinuerlig, noe som sjelden er tilfellet for en fritidsbåt. En impeller tåler maksimalt ti sekunder tørrkjøring, for eksempel som følge av tett kjølevannsintak.

Hva slags…

dopapir skal man bruke?
Bruk aldri langfibret, resirkulert papir. Helst bør du bruke lettoppløslig papir som fåes i båtustyrsforretninger. Det er noe dyrere enn papiret du får i dagligvarebutikken, men løser seg lett opp i vann. Kast heller ikke kosmetikkpapir i doen.

middel bør jeg ha på septiktanken?
Bruk en luktfri sanitærvæske. Slangene som brukes i fritidsbåter har lett for å ta til seg parfymelukt. Bruker man en sanitærvæske tilsatt parfyme, får man lett den samme lukten i båten. Det er fornuftig å bruke sanitærvæske særlig i båter med selvtømming av tanken, og med manuelle pumper. Væsken bidrar til å løser opp bunnfallet slik at man unngår avleiringer i bunnen av tanken. Etterfyll gjerne litt vann på tanken etter at du har tømt den. Da blir massen bløtere og pumpen jobber lettere. Ikke bruk matolje i toalettet.

navigasjonsutstyr bør jeg ha i tillegg til kartplotter?
Du skal alltid ha kart for det området du tenker å ferdes i, samt kompass. I tillegg er det fornuftig å ha med en parallellforskyver og en passer, og gjerne en håndholdt GPS.

vaskemiddel bør jeg bruke til daglig rengjøring av båten?
Styr klar av alkaliske vaskemidler eller vaskemidler som fjerner polish og voks. Be om et egnet produkt i din båtutstyrsforretning. Da kan du spare deg for unødvendig poleringsarbeid, eller falmet gelcoat.

reservedeler bør jeg ha med til dieselvarmeren?
Ekstra glødeplugg.

reservedeler bør jeg ha med til motoren?
Du bør alltid ha med ekstra drivreimer, impeller, frostvæske, olje til gear og motor, reservepropell (båter med drev), tilhørende verktøy.

Hvorfor…

får jeg ikke lenset septiktanken?
Det kan skyldes tett utlufting av tanken, eller at det har vært for lite vann på tanken slik at massen er for seig. Det kan også skyldes at slangene i anlegget er gamle slik at pumpen drar luft i stedet for septik, og at man dermed ikke får opparbeidet tilstrekkelig vakuum i systemet.

kommer det vann ut av varmtvannsberederen når jeg kjører?
Fordi vannet ekspanderer (utvider seg) når det blir varmt.

kommer det olje ut av lufteskruen på den hydraulikske styringen?
Fordi oljen ekspanderer når den blir varm. Oljen vil da komme ut gjennom lufteskruen i rattpumpen.

"tikker" det i den hydrauliske styringen når jeg dreier på rattet?
Fordi det er for lite olje i systemet. Etterfyll olje og luft systemet.

Når…

skal jeg slå på lanternene?
Når tåke, tykke (kraftig regnvær, snødrev eller lignende) eller andre forhold setter ned sikten, samt mellom solnedgang og soloppgang.

(lanterner1.jpg)
Du skal også slå på lanternene når det er litt disig eller tåke. Ikke bare i mørket.

skal jeg ta ned flagget?
Flagget skal som hovedregel ned klokken 2100, eller ved solnedgang hvis denne inntreffer før klokken 2100. Flagget skal være heist hele tiden når fartøyet er underveis.

Hvor…

lenge tåler en septikpumpe å bli kjørt?
Kvernpumper med impeller er den vanligste pumpetypen. Impellerpumper tåler maks 10 sek tørrkjøring. Manuelle og elektriske membranpumper tåler betydelig mer. For å kontrollere at pumpen fungerer, kan man lense tanken utaskjærs (minimum 300 meter fra land), og se om det kommer luftbobler opp av vannet når tanken er tom. Bobler det, fungerer pumpen som den skal.

stram skal generatorreimen være?
Den bør ikke bevege seg mer enn ca 8-10 mm når du klemmer den ned på det lengste strekket.

får jeg tak i standardkontrakt ved kjøp av båt?
På Forbrukerrådets internett-sider www.forbrukerportalen.no eller hos advokat Tangedal på https://www.tangedal.no/kontrakt.htm .

skal jeg registrere båten?
I dag er det ingen registreringsplikt for fritidsbåter inntil 15 meter. Hvis fritidsbåten er minst 10 meter kan den registreres i Skipsregisteret. Er den 15 meter eller større, er den registreringspliktig i det samme registeret. Tidligere var det obligatorisk å registrere fritidsbåter i Småbåtregisteret. Dette er nå frivillig. I Småbåtregisteret er det mulig å registrere båter med motor og seilbåter ned til 4,5 meter. Vi anbefaler registrering. De fleste forsikringsselskaper forlanger det.

Hva skal jeg gjøre…

med teakdekket?
Det sunneste for teaken er å la den bli grå. Oljer du den, trekker den til seg smuss som legger seg i porene i treverket. Over tid blir denne skitten vanskelig å fjerne. Blandingen av olje og smuss sliter dessuten mer på teaken enn om man lar den være ubehandlet. Bruk heller fra tid til annen et egnet teak-renseprodukt for å fjerne skitt og friske opp teakfargen.

med septiken?
Septiken kan lenses 300 meter fra land, eller på pumpestasjoner på land.

Kan…

alle kjøpe og bruke en VHF?
Alle kan kjøpe en VHF, men ikke alle kan bruke den. For å ta VHF'en i bruk, må man ha en konsesjon som fås via Telenor. For å få konsesjon, og for å kunne operere utstyret, må man ha et VHF-sertifikat som kan tas på ulike kurssteder. Når konsesjonen er utstedt, er det ensbetydende med en registrering som gir deg kallesignal og MMSI-nummer.

det være skadelig å slå av tenningen når dieselmotoren er i gang?
Ja, dynamoen blir ødelagt. Dynamoen lader ikke.

Hva slags…

landstrømkabel bør jeg ha?
En oljebestandig kabel som er godkjent for å ligge på vått gulv, maks 25 meter i ett stykke.

tauverk bør man ha?
Godt dimensjonerte, elastiske fortøyningstrosser til fortøyning forut og akter, samt til eventuelle spring. I tillegg bør du ha et par ekstra trosser om bord. Du bør også ha et 40 meter dreggtau om bord, som også kan brukes som slepetrosse. Du bør også ha med deg minst 4 fendere.

(dias vedlagt)
Det finnes mange typer tauverk. Til fortøyning bør du kjøpe et elastisk tau.

forsikring bør jeg ha på båten?
Det er ikke lovpålagt å ha ansvarsforsikring på båt, men man bør ha full kasko, dekning for fører- og passasjerulykke, samt ansvarsvarforsikring.

Hva bør jeg sjekke…

i forbindelse med CE-merking?
Det er viktig å påse at båten har et gyldig produsentskilt, at det følger en samsvarserklæringen med båten, og at det finnes en brukerhåndbok om bord.