utgave nr 7 2006

Brannfare med flat-TV i båt

Publisert Sist oppdatert

Alvorlig problem med flat-TV i båten

Brannfare

Har du koplet antennesignalet til flat-TVen via en antenneforsterker? Da kan det begynne å brenne om bord når du kopler deg til landstrøm. Se hvordan du unngår problemet.

TEKST: TERJE BØLSTAD


Tre minutter etter at Torbjørn Volstad i Søvik hadde slått på den nye flat-TVen sin – som han nettopp hadde installert i båten – begynte det å brenne. Han hadde akkurat vært over i en annen båt, og da han kom tilbake til sin egen, så han at det røyk fra elsentralen om bord. Da han åpnet, stod flammene ut fra uttaket på antenneforsterkeren. Heldigvis fikk han rask slokket branntilløpet. Torbjørn – som selv er autorisert elektroinstallatør og skipselektriker – sier at i hans 25 år i faget, har han aldri opplevd noe tilsvarende. TVen var av merket Philips 15 PF 78 35 / 12 V.Torbjørn fant ut at grunnen til brannen var at det oppstår store strømmer i antennekabelens skjerm, mot TVens nettjord. Strømmen varmer opp metall og omliggende plast, og når det ble tilstrekkelig varmt, begynte det å brenne. Han løste problemet ved å kople fra jordledningen i flat-Tvens nettplugg. Det løser problemet – men fordi det kan skape fare for elektrisk støt ved berøring av TVen, er det ikke tilrådelig. Heldigvis finnes det en bedre og sikrere løsning.

Spørsmål


Andre har antagelig også hadde det samme problemet – og nå synes også bransjen å ha blitt oppmerksom på dette alvorlige problemet. I den siste utgaven av fagbladet ”Elektronikkbransjen” blir selgere bedt om å stille følgende to spørsmål til alle som kjøper ny flat-TV: Benytter du kabel-TV eller antenneforsterker? Har ditt TV-apparat jordet kontakt?Hvis svaret på begge disse spørsmålene er ”ja”, kan det oppstå spenningsforskjeller mellom TV-apparatet og kabelnettet. Slike spenningsforskjeller kan føre til varmgang og i verste fall brann. Brannen kan oppstå både i antenneuttaket i veggen og i andre deler av kabelnettet.Bakgrunnen er at enkelte flat-TV-modeller blir produsert med enkeltisolert sjassis. Slike apparater har jordet stikkontakt, og skal kun koples til jordet støpsel, for å sikre brukeren mot elektrisk støt hvis det oppstår feil i apparatet. Problemet oppstår ikke på flatskjermer med ujordet stikkontakt – en såkalt ”eurokontakt”. Men feilen kan også oppstå på PCer med TV-kort som koples mot kabel/tele-nettet. For å unngå dette problemet, må det monteres en plugg med galvanisk skille på antennekabelen. Når du kjøper flat-TV, må du huske på å spørre om dette. Har du allerede montert en flat-TV i båten, anbefaler vi at du løper til nærmeste TV-forhandler og kjøper den nødvendige ekstra antennepluggen.