utgave nr 6 2001

Bærbare ”kraftverk”

Publisert Sist oppdatert

Bærbare ”kraftverk”

Båtlivets mest ubehagelige stillhet er den som ”eksploderer” når du vrir rundt startnøkkelen og ingenting skjer. Her er løsningene: Den ene liten og nett starthjelp, den andre også starthjelp, men i tillegg ”kraftverk” til

alt

som går på strøm fra 1,5 volt likestrøm til 220 volt vekselstrøm.

Tekst og foto: Ingvar Johnsen

De bærbare strømpakkene finnes i mange forskjellige utførelser. Fra ”mega-versjonene” som starter tanks i minus 20 kuldegrader, til de helt små bærbare som gir bra starthjelp til din og min bil eller båtmotor. La deg ikke lure av størrelsen. Den minste du ser på bildet, amerikanske Jump-n-carry, er i stand til å klare fem kaldstarter på en normal stor dieselmotor. Vi satte den på prøve da vi startet en kald V-åtter gjennom et helt flatt batteri. Det klarte den uten problem. Den lille tateren veier under fire kilo, men gir et ordentlig trykk gjennom sine solide kabler og overdimensjonerte batteriklemmer. Den bærbare starthjelperen koster ca. kr 700,- og kan lades både på 12 volt – la bare kablene stå på batteripolene når motoren er startet, så leverer du strømmen tilbake i ”boksen” igjen – eller på 220 volt med medfølgende lader På apparatet er det tre lysdioder som forteller deg at starthjelperen enten er fulladet, trenger lading og en som lyser under lading. De fleste av dere har en bil også, og stadig flere med automatgear. Sistnevnte kategori kan ikke engang dyttes i gang hvis batteriet blir flatt, så starthjelperen er nyttig året rundt – i båten om sommeren og i bilen om vinteren.

Bærbart kraftverk

Vi omgir oss med stadig flere elektriske nytte(?)gjenstander. Den andre varianten av starthjelperne er de som er beregnet for drift av det aller meste – i tillegg til starthjelpen. Alt fra 1,5 volt likestrøm til 220 volt vekselstrøm. Batteriet i ”multi-kraftverket” gir i likhet med lillesøsteren en kraftig og intens startstrøm, men kan også tilkoples en masse ekstrautstyr. Selve strømkilden med innebygget lykt koster kr 1250,-. Ut fra denne bærbare enheten som veier 7,4 kg kan du hente det meste.
Når det gjelder kapasiteten, vil den klare 10 timer med arbeidslyset på bildet (tilsvarer 75 watt), bærbar PC mellom 40 og 80 minutter, 14 tommers fjernsyn 190 minutter, 200 watts drill 40 minutter, 20 watts spotlight til fiske og lignende 11 timer, samt altså effektiv starthjelp når det skulle være nødvendig. Midt i blinken som ekstra strømkilde for båten, hytta, camping o.s.v. Opplysninger: Ladac A.S., tlf.: 66 90 40 10. På Internett: www.ladac.no.