utgave nr 11 2009

Test Raymarine C90W: Sterk forbedring

Raymarines nye C-plottere vil være velkjent for erfarne Raymarine-brukere. Nye C-serien har widescreen og er en vellykket miks av den eksisterende E og C-serien. Det som skiller den, særlig fra de gamle C-plotterne, er et forbedret brukergrensesnitt, innebygget GPS og kart.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Vi har satt den nye 9’’ widescreen plotteren på en skikkelig prøve i sommer, installert i en Valiant 620 DR-RIB. Plotteren og radar har vært med oss ca 600 nautiske mil. Første halvdelen av testperioden kjørte vi bare på det innebygde Navionics Silver kartet (som Raymarine kaller ready to navigate-chart). Den andre delen av testperioden kjørte vi med et Navionics Platinum-kart.

Ny skjerm
Den nye C-serien skiller seg fra den gamle blant annet ved at den har ny skjermteknologi. C90W som vi har testet har 9’’ skjerm med oppløsning på 800x480 pixler - omtrent på samme nivå som E120. Den nye skjermen har glass som er limt til LCD-displayet i ett stykke som gir meget god kontrast i sterkt, direkte sollys og som faktisk eliminerer kondensering.Den nye skjermen har også fått en bedre innsynsviden gsmlr C-serien. Lysstyrken ligger også tett opp til storebror E-serien. Vi har kjørt med skjermen under alle forhold – fra nattemørke til sterkt sollys, i kraftig regnvær og tåke – og den er like lettlest under alle forhold. Den har også en meget bra nattfunksjon som gir mulighet til å dempe lysstyrken på skjermen henimot ned til null. I tillegg til de forhåndsdefinerte skjermbildene, kan brukeren enkelt gå inn i menyen og definere nye skjermbilder etter behov. Skjermen kan totalt vise fire navigasjonsfunksjoner samtidig – for eksempel radar, ekkolodd, sjøkart og kamera. Muligheten til å koble til videokamera er også ny i forhold til den gamle C-serien.

Innebygget GPS
Den nye C-serie Widescreen er en kraftig plotter som imponerer med sin hurtighet når man zoomer ut og inn i kartet, og når man navigerer i menyene. Her overgår den etter vår mening også E-serien. Den nye C-serie widescreen har fått en høyhastighets SeaTalk skal gjøre det enklere å koble til tilleggsutstyr som digital radar og digitalt ekkolodd. I motsetning til den gamle C-serien, som ikke kunne kobles i nettverk, kan den nye C-serien nå kobles sammen med en plotter i tillegg som deler radar, ekkolodd og navigasjonsinformasjon. Plotteren har også en rekke tilkoblingsmuligheter som skal gjøre det enkelt å integrere den i eksisterende navigasjonsanlegg, og som også gjør en NMEA-multiplexer overflødig.

Via NMEA2000 kan man også hente inn motordata fra kompatible motorer og få disse presentert på skjermen. Den nye C-serien er utstyrt med Seatalk ng – en protokoll som i praksis er NMEA2000 i motsetning til tidligere versjoner av Seatalk. Dermed er Seatalk ng forberedt for produkter som kommer i fremtiden, også fra andre produsenter. Den gamle Seatalk-versjonen er beholdt i den nye C-serien sammen med NMEA0183 for å gjøre plotteren kompatibel med eldre utstyr.

Nye C-serien har ikke egen port for radar som E- og C-skjermene, men derimot to nettverksporter som gir mulighet for å koble til en nettverksbasert radar. Vi har i sommer kjørt med en ny digital radar med 4 kw lukket antenne. Denne ligger tett opp til Raymarines åpne 4 kw antenne, og vi har satt den på prøve i trange sund og mot jernstaker og flytende sjømerker. Den er kort og godt imponerende.
Plotteren har en bra innebygget 12 kanals GPS som forenkler monteringen, ikke minst i småbåter. Via Seatalk- eller NMEA-inngang kan man også koble til en ekstern GPS dersom man har behov for det.

Ferdig installerte kart
Plotteren har ferdig installert kart basert på Navionics Silver-kart for hele Europa. Det fungerer greit og gir all nødvendig basisinformasjon for å kunne navigere sikkert. En fordel med denne basisløsningen er at man alltid har kart også utenfor dekningsområdet man har valgt for sitt Gold- eller Platinumkart. Ønsker man derimot å zoome seg lenger ned i kartet enn ½ nautisk mil bør man velge et Gold- eller Platinum-kart, noe vi vil anbefale. Velger man Platinum får man i tillegg tilgang til 3D-visning av kartet, havnekart, satellittoverlay der man kan legge satellittfoto over kartet, havneinformasjon og havnebilder. For fiskere og seilere vil det også være aktuelt å et Platinum eller Gold kart fordi disse har langt mer detaljert dybde- og tidevannsinformasjon.

Meget brukervennlig
Nye C-serien har samme, intuitive brukergrensesnitt som de øvrige plotterne i Raymarine-familien. I tillegg til den eksisterende scroll-paden for å navigere rundt i kartet, har den nye C-serien et nytt multifunksjonshjul der flere av knappene på den gamle C-serien er integrert i en. Det ville vært en fordel om man også kunne ha lagt zoom-funksjonen inn i dette hjulet, og da fortrinnsvis med en ”sømløs” zoom ut og inn av kartet.
Vår erfaring tilsier at det er visse funksjoner som man alltid leter etter på en ny plotter, og som man ofte anvender underveis. Vi har gjort en karaktervurdering av de mest sentrale basisfunksjonene:

FUNKSJON

KARAKTER

Endre daglysbildet til nattbilde.

4

Dele opp bildet i to eller flere vinduer.

4

Starte en slepestrek.

4

Legge ut en linjal for å måle avstand.

4

Legge ut en såkalt kursvektor (en linje) foran båten.

3

”Finn skip” når man har scrollet ut til andre kartområder.

4

Søke etter havneinformasjon.

3

Ta bort fyrsektorer i kartbildet.

3

Legge ut et waypoint og gå til dette.

4

Legge ut en seilingsrute.

4

Karakterskala: 1=Ikke godkjent 2=Godkjent 3=Fullt godkjent 4=Meget bra

FAKTA RAYMARINE C90W

Skjermstørrelse

9’’

Oppløsning i pixler

800x480

Nettverksstasjon

Ja

Manøvrering

Uniconteroller

Sjøkart

Navionics Silver, Gold og Platinum

Kartleser, antall

1

Harddisk

Flash memory

Bredde i med mer

317

Høyde i med mer

197

Dybde i med mer

113

Spenning i volt

10,7-32 (12 og 24)

Garanti i år

Etter norsk kjøpslov

FUNKSJONER

 

3D-kart

JA

Flyfoto av havner

JA

Auto Guidance

NEI

Delbart bilde

JA, inntil fire felt

True mot

JA

Radaroverlay

JA

Nattbilde

JA

Sjøkartorientering

JA

Start med full belysning

JA

COG-vektorer

JA

GPS-filter

JA

Skjermoffset

JA

Slepestrek

JA

Trippfunksjon (logg)

JA

Fjernkontroll

NEI

Tastatur

NEI

TILKOBLINGER

 

Seatalk Highspeed

JA, 2 stk

Seatalk

JA, 1 stk

Radar

JA

Alarm utgang

JA, 1 stk

NMEA 0183

JA, 4 stk

NMEA 2000

JA, 1 stk

AIS

JA

Navtex

JA

Motordata

JA

VHF-data

JA

Slaveskjermer

JA

RBG-utgang

NEI

Video-innganger

JA

Vinddata

JA

Forbruksmåler

JA

Pris testet pakke

45.400 kroner

Pris plotter *)

25.200 kroner

Opplysninger

www.belamarin.no

*) Til sammenligning koster gammel C80 25.188 kroner. uten kart som er ca 4000 i tillegg. C80 med analog radar ligger omtrent på samme nivå som den nye C-serien med digital radar.