utgave nr 6 201

Test: Lowrance StructureScan - Undervannsøye

Lowrance har utviklet et nytt ekkolodd som viser bunnen med en ekstrem detaljrikdom. Vi har testet Structurescan.

Publisert Sist oppdatert

Test: Lowrance StructureScan

Undervannsøye

Lowrance har utviklet et nytt ekkolodd som viser bunnen med en ekstrem detaljrikdom. Vi har testet Structurescan.

TEKST OG FOTO: LARS H. LINDÉN

Vi har tidligere skrevet om Lowrance/Simrads nye digitale radarteknologi. Årets nyhet er en helt ny ekkoloddsteknologi som har fått navnet Structurescan. Mens det tradisjonelle ekkoloddet sender ut sine signaler i en konisk form og viser bunnen rett under båten (giveren), presenterer Structurescan et vifteformet bilde av bunnforholdene under båten fra styrbord til babord side. Systemet har tre givere i en og samme enhet som skanner og bildet som presenteres på skjermen ligner et svart/hvitt fotografi med imponerende detaljrikdom. Eksempelvis passerte vi over et vrak under vår testtur, og ekkoloddet presenterte skrogformen og alle detaljer på en lett gjenkjennelig måte. Med et tradisjonelt ekkolodd ville disse detaljene kun vært presentert som en uformelig klump. Et annet imponerende utslag av den nye teknologien så vi da vi gikk over steinbunn og kunne telle omtrent samtlige større steiner. Hadde vi for eksempel satt fast et anker på denne bunnen, hadde vi meget enkelt kunnet styrt båten i riktig retning for å få løs ankeret.

Helt ny presentasjon

Bildet som presenteres på skjermen er også helt ulikt det man er vant med fra tradisjonelle ekkolodd. De tradisjonelle ekkoloddene viser for eksempel vannlinjen som en strek i bildets overkant og bunnlinjen som et smalere eller bredere felt (avhengig av hardhet). Alt mellom disse to strekene er vann. I et slikt tradisjonelt bilde befinner båten seg alltid til høyre på skjermen. Alt bak dette punktet er ”historiske” data. Med nye Structurescan har man vridd bildet i 90 grader og delt det opp i to seksjoner. Bildet deles midt på skjermen av en hvit strek som markerer vannlinjen, og båten befinner seg på toppen av denne streken. Alt som vises under dette punktet er ”historie”. På hver side av streken ser man først et vannområde og lengst ut bunnområdet.

Begrenset dybde

Den nye ekkoloddsteknologien har imidlertid en begrensning, og det er dybden. Mens et tradisjonelt ekkolodd kan få inn ekko fra dypere farvann enn 1.000 meter med riktig type giver, klarer Structurescan kun 90 meter når bildet presenteres på tradisjonelt vis rett ned, og 120 meter når giverne skanner fra side til side. Giverne som er tilgjengelig per i dag monteres på akterspeilet, men Lowrance er også i ferd med å utvikle en gjennomgående giver som kan monteres under båten.

Det nye ekkoloddet fungerer sammen med Lowrance sine nye HDS-skjermen og også sammen med Simrads NSE-serie. Lowrance har skjermer med størrelse fra 5 tommer og oppover. Installasjonen er enkel med en boks som monteres mellom skjermen og ekkoloddsgiveren.

Prisen ligger på ca 7.375 kroner eksklusiv skjerm.

Ytterligere opplysninger: www.pronav.no