utgave nr 9 2

Solsterk fargeskjerm

Publisert Sist oppdatert

Solsterk fargeskjerm

AV KNUT IVERSEN

Amerikanske Raytheon har klart det båtfolk har ventet på lenge, nemlig å lage en farge LCD-skjerm som kan leses tydelig i all slags lys, fra solskinn til svarteste nattemørke. Båtmagasinet fikk prøve Raytheons L 760 og RL70C under en pressesamling i Spania på forsommeren, og opplevelsen av de nye LCD-skjermene var meget overbevisende i all slags lys.
Skjermene finnes for L760 ekkolodd/kartplotter, RC530 kartplotter, RL70C radar og RL70CRC kartplotter/radar, og under prøvekjøringen fikk vi klare bilder både ute og inne av elektroniske sjøkart, ekkolodd og radar selv i strålende solskinn. At skjermene nå er blitt mye lettere å lese, skyldes TFT 16 fargers VGA-skjermer med en oppløsning på 640 x 480 piksels på en sju tommers skjerm, den desidert høyeste oppløsningen som finnes. Dessuten er overflaten spesiell, en teknologi hentet fra flyindustrien. Bakgrunnsbelysningen er også meget avansert. Til sammen resulterer dette i skarpe skjermbilder i all slags lys. Bak det vanntette displayet sitter en 57 MHz RICSC-prosessor, kjent fra raske computere. Den er så kjapp at bildet kommer på et sekund uansett forstørrelsesgrad.
Instrumentene kan kobles til Raytheon Seatalk og HSB (High Speed Bus). Med HSB kan du velge to av de fire skjermene og koble de sammen. Velger du for eksempel L760 kartplotter/ekkolodd sammen med R70C, får du to skjermer som begge kan vise kart, radar og ekkolodd. L760 er en kombinert GPS kartplotter og ”fiskefinner”. Den bruker C-map NT kartkassetter og har plass til to samtidig. Den er dessuten den første som har sømløs overgang mellom kartene. Kartplotteren kan kobles til GPS eller DGPS via Seatalk eller med en NMEA antenne.
Raytheon RL70C er den nyeste radaren fra produsenten og den skal være meget enkel å innstille og bruke. Med innebygde elektroniske sjøkart(RL70CRC) kan man kjøre radarbilde og kart på delt skjerm. De nye fargeskjermene er allerede på markedet, og en 10,4 tommers skjerm kommer på markedet i høst.
Norsk importør: Belamarin AS. Tlf.: 69 26 46 00.