utgave nr 11 1996

Lowrance Global Map 2000

Publisert Sist oppdatert

Test: Lowrance Global Map 2000

Elkart, GPS og ekkolodd i ett

Av Dag Pike (Bilde)

Elektronisk kart, GPS og ekkolodd i ett er en optimal løsning. Når instrumentet attpåtil er helt vanntett, er det opplagt at dette er en instrumenttype vi kommer til å se i stadig flere båter - også åpne båter.

De elektroniske kartsystemene er bra navigasjonsverktøy. Lowrance Global Map 2000 er spesielt velegnet for åpne hurtiggående båter som brukes utaskjærs. Tøffere miljø kan ikke tenkes for et maritimt instrument. Skal et slikt instrument overleve, må det både være solid og til å stole på. Det må dessuten være lesbart når båten hopper og spretter i bølgene. Jeg valgte å teste dette instrumentet i en racerbåt, en av Europas raskeste RIBer med to x 200 hk Mercury-motorer, og instrumentet har klart seg gjennom en sesong beinhard racing. Overlever et instrument en slik påkjenning, er det i stand til å klare det meste.

Enkelt i bruk

Instrumentet er enkelt i bruk. Kjenner du terminologien innen elektronisk navigasjon fra før, klarer du å lære instrumentet uten bruk av håndboken. "Startpakken" er hovedinstrumentet. Skal du ha styresignaler og en kontinuerlig posisjonsbeskrivelse på skjermen, må instrumentet kobles til en GPS som "snakker instrumentets språk". Godt råd: Kjøp Lowrance originale GPS, så slipper du kommunikasjonsproblemer. Antennen inneholder hele GPS - enheten, mens skjermen er databehandler og "leser". Selv med antennen plassert i nærheten av de to motorene, var signalene gode og til å stole på.
Instrumentet er fylt med titangass og er 100 prosent vanntett. Det er ikke enheten der den lille kassetten med kartene skal inn, så denne må plasseres på et beskyttet sted. En kassett dekker et relativt stort areal, men må skiftes hvis du beveger deg ut av kartet. Er du en langfarer, kan det lønne seg å kjøpe flere "kartlesere". Opptil syv kartkassetter kan kobles sammen - det vil være mer enn nok for de fleste "kystseilere". Som eksempel kan nevnes at fire kassetter dekker kysten fra Smøgen i Sverige til Kristiansand.

Menydrevet

Lowrance 2000 er stort sett menydrevet, noe du styrer med knappene på venstre side av skjermen. Når du trykker på knappen, kommer det opp flere alternativer på skjermen. De to øverste knappene er zoom inn og zoom ut for å justere kartskalaen. Litt forvirrende å bruke. Det tar noe tid og knappetrykking å få kartet til å følge kursen til et kurspunkt. Det blir en del trykking og jobbing med menyen før du oppnår det rette resultatet. Når denne jobben er gjort, har du en veldig praktisk enhet.
Den "monochrome" skjermen er ikke av de største, men det kompenseres ved at den er skarp og klar. Kartet er primærbildet på skjermen. Men det kan kombineres med alle andre bildefunksjoner, slik at du til enhver tid vet hva som både er rundt deg og under deg, hvor du kommer fra og hvor du skal o.s.v. GPS-bildet gir flott grafisk styringsanvisning og er kombinert med digital informasjon som er så stor og lett å lese at signalene er enkle å oppfatte, selv i meget høy hastighet. Disse opplysningene kan legges inn etter ditt behov, og du kan derved skreddersy et instrument som passer deg.

Ekkolodd

For å gjøre instrumentet komplett, kan du kjøpe ekkoloddenheten, som gjør at det kan kjøre både kartplotter, GPS og ekkoloddbildet på skjermen samtidig. Ekkoloddbildet kan også legges ut over hele skjermen hvis det er fiskeleting eller vrakleting o.s.v. som står på programmet. Når du kommer til et sted der det enten er en stamfiskeplass, vrak e.l., kan du mate plassen inn i GPS-en, og lett finne tilbake dit senere.

Konklusjon

Lowrance 2000 er en super løsning for den som ønsker et robust og praktisk elektronisk kart. Instrumentet kunne ha hatt større skjerm, men ser man på hele pakken og sammenlikner med pris, er dette en meget bra kombinasjon. Noen signaler kan være vanskelig å lese i høy hastighet, men jevnt over er skjermbildet mer enn godt nok i praktisk bruk, og vital informasjon er der den skal være når du trenger den.
For mindre combibåter, sjarker og åpne båter er dette en av de beste instrumentene på markedet, og det faktum at det har klart vår test uten et feilslag, gjør Lowrance 2000 til et bra valg.

Priser:
Grunninstrument:kr 8.718,-
GPS:kr 3.313,-
Ekkolodd m. logg og termometer:kr 2.010,- (kun ekkolodd ca. kr. 1300,-)
MAPLink: (Stasjon som leser kartene):kr 1.372,- (inntil 7 kan sammenkoples)
Pris pr. kartkassett:kr 1.200,-
Prisene er eks. m.v.a.

Pakkepris for alle komponentene er kr 18.000,-, men importøren opplyser at under kampanjer er pakken blitt solgt for kr 13.200,-.

Opplysninger: Simrad Norge A.S., tlf.: 67567480.