utgave nr 9 2011

Liten og god -Kartplotter til under 5000 kr

På jakt etter en liten og hendig plotter til skjærgårdsjeepen? Da er Lowrance HDS5m er et prisgunstig og brukervennlig alternativ.

Publisert Sist oppdatert

Tekst og foto: LARS KRISTIAN LARSEN

Lowrance er Navico-konsernets rimeligste alternativ på plottersiden, der Simrad og B&G står for de dyreste (og største) modellene. Minstemann i HDS-serien er femtommeren HDS5m. Den er også den billigste plotteren fra Lowrance, med en tilbudspris på 4995 hos flere forhandlere. For de fem lappene får du en robust, vanntett og presis plotter med massevis av tilkoblingsmuligheter. Enheten er svært enkel å montere, og trenger kun én kabel, som enkelt vris på plass på baksiden av displayet. Ut fra denne kabelen kobler man plotteren til strømkilde og henter data via NMEA0183, dersom det er ønskelig. Den enkle monteringen gjør at plotteren er enkel å ta med seg dersom den er montert i den medfølgende hurtigbraketten. GPS-antennen er innebygd i enheten. Dette er en løsning som krever mindre montering og samtidig fungerer meget bra i åpne båter. Oppstarten av HDS5m går svært rask, og man er klar til navigering på få sekunder.

Liten skrift

Til tross for beskjeden størrelse er kartet, Navionics gold i dette tilfellet, lett å lese - så lange farten er lav. I 30 knop og med litt vibrasjoner blir navn på øyer og dybdedata vanskelig å få med seg, selv om man zoomer seg helt inn. Problemet er at skriften ikke blir større selv om man zoomer inn. Farten vises imidlertid med store tall. Positivt er det også at plotteren følger sømløst med selv i 40-knops hastighet og kartet zoomet helt inn. LED-displayet har utmerket kontrast og lysstyrke. Vi testet plotteren da sola skinte mot oss fra skyfri himmel, og midt på natta, i overskyet vær uten måneskinn. Dagslysbildet er meget bra. Vi opplevde aldri problemer med å se detaljer på kartet selv med sola direkte mot plotteren. HDS5s skjerm er også fullt mulig å lese av fra siden, dersom passasjerer vil følge med på det som skjer på skjermen. Nattbildet er også behagelig, og blender deg ikke. De ti lysstyrkenivåene gjør at også dagbildet, på laveste lysnivå, blir et greit alternativ.


For småbåter

Plotteren egner seg spesielt bra i skjærgårdsjeeper, daycruisere og bowridere der det er begrenset med plass til montering av elektronikk på dashbordet. HDS5m er liten og hendig, og samtidig en god kamerat å ha med på dags- og helgeturer. Brukervennligheten er god, og vi slapp å finne frem den medfølgende norske håndboka for å skjønne de ulike funksjonene. Å legge opp en rute eller sette ut et kurspunkt er enkelt. (Enda enklere er det i plottere med touchskjerm fra Simrad og Garmin.) Enheten kan lagre opp til 5000 kurspunkter (waypoints) og 200 ruter. Den er vanntett (IPX7) som betyr at den kan kan senkes ned i 15 centimeters dypt vann i 30 minutter, uten at vann trenger inn.

Uten sammenligning forøvrig er Lowrance HDS5m en herlig liten kartmaskin som hjelper deg fra A til B, uansett vær. Den har mange tilkoblingsmuligheter, men plottere på denne størrelsen blir gjerne brukt frittstående, som slavedisplay i nettverk eller med ekkolodd tilkoblet. Utmerket er den i alle fall for båtfolk i mindre båter som ønsker å følge med på hvor skvalpeskjærene ligger på småturer i kjente og ukjente farvann.

Fabrikat Lowrance

Modell HDS5m
GPS-antenne Innebygd
Bildeskjerm, størrelse i tommer 5,0
Bildeflate i mm 90 x 90
Oppløsning i piksler 480 x 480
Manøvrering Taster
Sjøkarttype Navionics Gold
Kartbrikkeleser, antall 1
Bredde i mm 185
Høyde i mm 147
Dybde i mm 102
Vekt i kg 0,9
Spenningsområde i volt 10-17
Strømforbruk i Watt 8
Garanti i år 3
Ca-pris i kr 4995
Informasjon www.pronav.no