utgave nr 3 2011

Tommelen: opp Tre i tét

Den 18. mars offentliggjøres vinneren av Tommelen opp! 2010 under Sjøen for alle på Lillestrøm. Juryen har nominert tre meget sterke kandidater.

Publisert Sist oppdatert

AV: BÅTMAGASINETS REDAKSJON

International Maling AS og Båtmagasinet deler ut Tommelen Opp!-stipendiet på 15.000 kroner under båtmessen Sjøen for alles åpningsdag fredag 18. mars. Stipendiet tildeles en sann ildsjel i en norsk båtforening. Prisen er nordisk og deles også ut i Sverige og Finland i samarbeid med International Maling AS og det finske båtbladet Vene og svenske Båtliv.

Prisen er en landsomfattende kampanje i de tre landene den deles ut, og hensikten er å hedre og oppmuntre enkeltpersoner som gjør en ekstraordinær innsats for sin båtforening og sine båtvenner.

De nominerte

Per Engen (67), Lura Båtforening, Ryfylke

Som leder for både Lura Båtforening og Sandnes Gjestehavn, beskrives Per Engen som en unik person som klarer å skape entusiasme blant alle. Han er en teambygger som får ting gjort – og viser vei ved å ta i et tak selv. Engen har som formann i Lura Båtforening bygget opp Sandnes Gjestehavn til et meget populært treffsted for båtfolket og har gjennom sin innsats bidratt sterkt til å sette Sandnes på kartet for båtfolket. Per Engen har et brennende engasjement for båtlivet som helhet. Han har vært formann i Lura Båtforening de siste 15 årene, og ved siden av dette engasjementet har han vært aktiv som formann i Redningsselskapet Stavanger Krets, vært en pådriver i restaureringen av Kvassheim fyr på Jæren. Han har også sittet i styret i KNBF region sør de siste fem årene. I Sandnes Gjestehavn gjør han alt – fra å stå havnevakt til å yte båtfolket service langt utover hva man kan forvente. Han er alltid tilgjengelig på telefon og springer omkring for å hjelpe alle med praktiske spørsmål. Og må noen kjøres til Kongeparken, gjør han det.

Helge Nygård (73), Ikornnes Båtforening, Sykkylven

Helge Nygård omtales i varme ordelag av sine klubbkamerater. De siste ti årene har han viet svært mye av sin tid til båtforeningen, og sprer om seg med positive holdninger. Han arbeider ofte i det stille, og formannen lar seg stadig overraske over at det han har tenkt bør gjøres, allerede er utført av Nygård. Han får praktiske ting unnagjort hurtig og kvalitetsmessig. Nygår beskrives som en voldsom ressurs for Ikornnes Båtforening. Han er den første som kommer om morgenen og den siste som går om kvelden og er en spesielt sterk bidragsyter når det kommer til snekring, maling, og rydding. Men han bidrar også med å dirigere båter, gir en hjelpende hånd når noen skal fortøye og krever inn havneleie. Båtforeningen leier ut Verkstaden Bistro som er en viktig inntektskilde for foreningen. Nygård har vært primus motor i arbeidet med å pusse opp og utvikle eiendommen. Han fungerer også som vaktmester på Bistorien. Helge Nygård er det enkeltmedlemmet i foreningen som har flest dugnadstimer hvert år, til tross for at han har passert de 70.

Kenneth Walls (59), Lier Båtforening, Lier

Kenneth Walls har hatt en rekke verv i Lier Båtforening i Buskerud, og er nå foreningens havnesjef. I den rollen har Walls reorganisert havna og etablert velfungerende systemer. Kenneth Walls føler et stort ansvar for havna og andres verdier, og stikker alltid nedom havna hvergang han passerer for å se at alt er i orden – året rundt. Ser han noe som bør ordnes eller sikres raskt, gir han umiddelbart båteier beskjed. Han administrerer båtutsett og opptak med stoisk ro og kontroll. Når folk trenger praktisk hjelp, eksempelvis av helsemessige årsaker eller andre forhold, er Walls alltid den som tar tak og hjelper. Han fremholdes som en person som alltid har gode råd å gi, og er snar til å innhente hjelp fra egne forbindelser eller kontakter dersom båtmotoren ikke fungerer eller når klubbmedlemmer har andre tekniske problemer. Walls er også en ressursperson som gir råd og opplæring når noen har kjøpt seg nytt utstyr, og bidrar gjerne i planleggingen dersom noen trenger tips i forkant av neste ferietur. Han er en meget inkluderende klubbkamerat som sørger for at nye båtforeningsmedlemmer blir tatt godt i mot og raskt inkludert i sosiale aktiviteter.