utgave nr 6 2007

Test: Brukt Targa 35

Publisert Sist oppdatert

Test: Brukt Targa 35


Sjømannens valg


Targa 35 er en av markedets mest praktiske helårsbåter. Det er de finurlige og usnobbete løsningene laget for livet til sjøs som går rett hjem i et sjømannshjerte. Et eksemplar fra 2001 med 740 timer på telleren viste oss to ting: Båten holder – også prisen.


TEKST: ATLE KNUTSEN
FOTO: ROLF W. MARTHINSEN
Den første Targa 35 ble sjøsatt i 1999 og fylte det attraktive segmentet mellom Targa 33 og Targa 37. Bygd i Østerbotten i Finland – med sine argeste konkurrenter Nordstar og Minor i nabolaget.
Produsentens kompromissløse forhold til praktiske løsninger skiller Targa fra sine konkurrenter. Det fins alltid et håndtak, en liten festestrikk, en ekstra teaklist, et 12 volts uttak eller et elegant beslag, akkurat der du trenger det. Denne fornøyelige viljen til å drive produktutvikling på milimeternivå, har gitt Targaen dens unike status.
Vår testbåt fremsto som ny, til tross for rundt 800 timers bruk gjennom syv år. Targa-konseptet ”inviterer” til lage løsninger tilpasset eierens behov, noe vår testbåt bar preg av.
Sjøegenskaper
Targa 35 er en planende båt med dobbel drevinstallasjon og et V-bunnsskrog med relativt moderat vinkel. Vekten på testbåten var ca 7,0 tonn. Takket være god vektfordeling har båten praktisk talt ingen planingsterskel, noe som gjør at den smyger seg elegant ut av sjøen. Med ca 600 hk noterte vi en toppfart på 34 knop, og en god marsjfart på rundt 31. Båten lar seg håndtere uten å vise den minste motstand, eller røpe en skavank. Den legger seg sindig og sikkert inn i svingene – full fart og maks rorutslag er bare en fornøyelse. Med riktig trim går båten som et tog selv under svært ruskete forhold. Siden skroget som standard er fylt med minimum 40 prosent polyuretane-skum, oppleves båten som uhyre kompakt og stille uansett forhold – noe også lydmålingene våre viser.
Gjennomtenkt førermiljø
Førermiljøet er svært praktisk organisert, med bryterpaneler og motorinstrumenter montert i takkonsollen og rundt rattet foran føreren. Detaljer som er ekstra verdt å bemerke er muligheten til helt å kunne slå av instrumentbelysningen, og de sentralt plasserte bryterne til vindusviskerne.
Den oppvippbare rattkonsollen gir føreren fleksibilitet og mulighet til alltid å finne en god stilling – enten han vil sitte eller stå. Det store kartbordet ved siden av førerkonsollen er et brukervennlig supplement til båtens Simrad CA 40 plotter/radar – som var noe av det beste man fikk da båten var ny. Den duger fortsatt, men vitner om at utviklingen på elektronikksiden går svært kjapt.
Det enkle er ofte det beste: En liten teakkloss med utfreste hull har blitt en praktisk holder til passer og penner, små teaklister sørger for at ting ikke farer rundt, og under kartbordet er det et vell av små stuverom. I hele båten er det lagt vekt på at ting ikke skal kunne bevege seg – enten man tar i bruk strikker, beslag eller slingrekanter. Likeledes er det utrolig mange håndtak og griperekker i teak spredt rundt i interiøret - akkurat der de trengs.
Salong med særpreg
Salongavdelingen bak fører- og passasjerplass befinner seg på babord side. Det klassiske targabordet som er montert på en søyle, kan skyves opp under taket når det ikke er i bruk. En glitrende løsning som gir mye mer romfølelse når bordet stuves bort. L-sofaen gir god plass til 4-5 personer, og i tillegg kan både fører- og passasjerstol vendes mot bordet slik at totalt syv personer har spiseplass. De kraftige SAP-stolene i vår testbåt skiller seg fra standardstolene blant annet ved at de er montert på søyle med demping.
Salongen er godt belyst med et antall spoter og kartlampe. Interiøret er i teak og en strietapet som gir et lunt og tidløst preg. Bortsett fra normal bleking av teaken og putetrekk, var interiøret helt ubeskadiget. Vi kunne heller ikke spore tegn til lekkasjer noe sted.
Utnyttelsen av alle smårom er imponerende, og i tillegg har båten smarte løsninger som kartskuff oppunder taket, og strikknetting festet med teaklister som er et kjempepraktisk og lett tilgjengelig oppbevaringssted. Alt dette er tydelig seilbåtinspirerte detaljer som er med på å gi båten dens spesielle identitet. Her får ikke estetikk komme i veien for det praktiske og funksjonelle.
Selv om båten er helt innelukket, er ventilasjonsmulighetene meget gode takket være et stort vindu i akterveggen og de to sidedørene i styrhuset.
Oppdelt bysse
Siden båten er utstyrt med to kraftige stoler til fører og styrmann, er bysseløsningen om bord preget av visse spesialvarianter. I stedet for den tradisjonelle benken med vask- og koketopp under kartbordet, er det montert en stor gasskomfyr her. Vasken er derfor plassert bak førerstolen i en separat modul, og i stedet for et kjøleskap er det spesiallaget en svær kjøleboks mellom passasjerstolen og hytteveggen. Søppeldunken befinner seg i et skap under rattkonsollen. Vaskemodulen bak førerplass er innholdsrik med diverse skapplass. Det negative med denne bysseløsningen er at det blir litt løping frem og tilbake, men den er langt mer innholdsrik enn standardbyssa som er ganske beskjeden både med hensyn til plass.
Køyeplass til fem
Totalt har Targa 35 køyeplass til fem personer – to i separate køyer forut, og tre i en enkel og en dobbelkøye akter. Den fremre lugaren har adkomst gjennom kartbordet. Man får litt skøytefølelse når man løfter opp luka i kartbordet og slår inn de doble dørene. Nede i den romslige lugaren er det teakgarnering på skottet, noe som gjør den riktig lun og trivelig. Her er det to brede enkeltkøyer, og mellom dem er det en romslig skapmodul med avsettingsplass med dyp slingrekant. Ventilasjonsmulighetene er gode med to koøyer som kan åpnes. Også her er de små funksjonelle detaljene viet mye oppmerksomhet: Bra belysning, mye skapplass, smart plasserte strømuttak og rikelig med knagger. Lugaren har full ståhøyde, og fremstår helt som ny.
Akterlugaren er ikke separat, men består av to stikkøyer under salongen. Når man kommer ned trappa på styrbord side, er det først et stort omkledningsrom med mulighet til å henge av seg sjøtøy på akterskottet. Innredningen er for det meste i massiv teak og teakfiner, og byr på et utall småhyller og gode stuverom. Det største er et stort hengeskap på styrbord side. I akterskottet er det et elegant skap med forbilledlig lett tilgjengelige og godt merkede hovedstrømbrytere.
Selve køyearrangementet består av en enkeltkøye på styrbord og en dobbel på babord side. Begge er romslige og lett tilgjengelige. Både i køyene og i omkledningsavdelingen er det rikelig med hyller og stuveplass. I begge køyene er det flere godt plasserte lamper og dessuten koøyer med rullegardiner. Madrasser, polstring og teak fremstår som nytt. Også lukten indikerer at båten er meget godt vedlikeholdt.
Toalett
Selv toalettrommet, på babord side akter, har mange sjarmerende og litt småsære løsninger. Doen, et el-drevet Jabsco-toalett, skyves inn under dollbordet når det ikke er i bruk. Dermed er rommet ryddet for dusjing. I testbåten kan rommet knapt ha vært dusjet i – og var alt rent og prydelig uten det minste tegn til vannsøl. Takhøyden er enorm, med rundt to meter mellom dørk og dekk. Totalt har rommet tre koøyer som kan åpnes samt en elektrisk vifte – ventilasjonen er derfor glitrende.
Interiøret er enkelt, men funksjonelt, med en støpt vask med solid armatur med dusjhode. Over vasken er det en stor speil med et lysstoffrør over speilet som lyser deg i ansiktet.
Ute på dekk
Konseptet med en stor walkaroundløsning, gir brede fine dekksflater rundt den sentermonterte hytta. Overalt er båten utstyrt med rikelige, gjennomtenkte og solide beslag. Hele åtte, kraftige kryssholt, diverse velplasserte halegatt og så videre forsikrer oss om at denne båten virkelig er laget av sjøfolk – for sjøfolk.
Foran styrhuset er det en integrert U-benk med tre store stuverom inn under fordekket. I selve dekket er det dypt lasterom med god adkomst til baugpropellen og det separate batteriet som er montert her for å redusere spenningsfallet. En helt forbilledlig løsning. Også på akterdekket er det store stuverom – både i form av en benk bak styrhuset, mens også store hjørnekasser. En port i akterspeilet gir bred og god passasje ut på akterdekket, som blant annet er forsynt med store inspeksjonsluker i teak. Bevegelsesmulighetene både til og fra land, men også om bord, er meget gode.
Targa kaller sin flybridgeløsning for jagerbro – noe som er en passende beskrivelse av førerposisjonen på bakgveggen. Her er det plass til tre personer i rormannsstol og en dobbel passasjerbenk. Føreren har meget god oversikt i alle hastighetsområder. Førerplassen er relativt spartansk, men praktisk.
Motor/teknisk
Vanligvis finner man grønne Volvo Penta-motorer under motorromslukene i Targa. Vår testbåt var derimot spesialbestilt med to Yanmar 6LP-STZE motorer med Bravo ???-drev. Motorene har gått 740 timer. Det meget velholdte motorrommet er en fryd for øyet, knapt uten en svettedråpe. Fra produsentens side er det åpenbart lagt vekt på funksjonelle løsninger. De store motorromslukene blottlegger begge motorene og hele rommet og gir mekanikeren drømmeforhold.
Tilgangen til alle daglige servicepunkter er suveren. Det samme gjelder for reimer og impellere. Både kjølevannsfiltere og grovfiltere har fått en glimrende plassering. Sistnevnte sitter i forkant av ferskvannstanken på babord side.
Dieseltanken er plassert under salongdørken, midt mellom køyene i akterlugaren. Tankene har følgelig ingen avtapningsmulighet i underkant, men derimot dreningeringsmulighet gjennom håndlokk.
Batteriene er plassert i støpte, forseggjorte bokser og lett å få ut og inn om nødvendig. Det elektriske anlegget er veldig godt dimensjonert og ryddig organisert.
Konklusjon
Targa 35 er like god som den er sær. Høy kvalitet på løsninger og finish er et gjennomgående trekk. Vår syv år gamle testbåt var i meget god stand og bar preg av pietetsfullt vedlikehold. Til tross for en litt uvanlig motorinstallasjon, har båten holdt seg svært godt i pris.
Data – Targa 35Fart og støy
Målingene er utført med to personer om bord, halvfull dieseltank og tom vanntank. Støyen er målt ved førerplass, og er meget tilfredsstillende.

Årsmodell:2001
Lengde:11,30 meter
Bredde:3,50 meter
Dyptgående:0,90 meter
Vekt:Ca 6.500 kg
Drivstoff:1280 liter
Ferskvann:
Septik:
Antall køyeplasser:
Motor i testbåt:Yanmar 6LP-STZE
Nypris:
Forventet bruktpris:
Omdr./min.FartStøy
4.00034,079,8
3.50028,278,0
3.00021,573,4
2.50013,872,5
2.0009,273,5
1.5007,866,0
7003,763,0