utgave nr 13 2006

Registrert med mikrofilm og UV-lakk: Merket for livet

Publisert Sist oppdatert

Registrert med mikrofilm og UV-lakk:


Merket for livet


Vi somlet med registreringen av en ny båt. En telefon fra Politiet fikk oss på bedre tanker.


TEKST OG FOTO: JØRN SØDERHOLM
Vi fikk en urovekkende telefon på sensommeren 2006.
- Hallo, det er Båtmagasinet.
- Hei, dette er fra havnepolitiet i Oslo.
- Å, jaha! Hallo..?
- Eier dere en blå Silver RIB med 50 hk Johnson?
- Ja, det stemmer, medgir vi. Panikkfølelsen flommer over oss. Vi hadde ikke rukket (les: somlet oss til) å registrere båten siden vi kjøpte den som reportasjebåt litt tidligere på sommeren. Stort sett har den vært tatt med på tilhenger, men vi tok sjansen på å la den ligge låst til en brygge over en eneste natt. Skulle det altså bli den natten vår uregistrerte båt ble stjålet? Hvorfor skulle ellers politiet ringe oss? På den annen side: Hvorfor skulle politiet ringe oss hvis den var stjålet? Da skulle det vel ikke være mulig å finne fram til oss?
- Ok, da er det greit?
- Hæ?!
- Jo, vi bare lurte på hvem det er sin båt? Vi har vår årlige høstjakt på tyvegods denne uken, og vi fant den uregistrerte båten låst til en brygge. Ingen visste hvem sin båt det er, men via motornummeret fikk vi sporet opp dere. Men det hadde vært greit om båten var registrert og merket, fastslår politimannen tørt men høflig.
- Ja, vi har planer om det. Hva er det egentlig dere ser etter på jakt etter tyvegods?
- Securmark, først og fremst. Registrering i småbåtregisteret er også greit, men det er først og fremst Securmark vi ser etter i felt, forteller politimannen til vår overraskelse.
Vi hiver oss på telefonen for å komme oss ut av uføret raskest mulig. Securmark forbarmer seg over oss, gjennom Yamahasenteret i Moss.
Vi nappet båten opp på hengeren og kjørte til Moss. En liten halvtime etter ankomst, var båten merket med Securmark Pluss. Det vil si båtens nummer både gravert inn på skrog og motor, og tusenvis at mikroskopiske merker med nummeret sprøytet sammen med UV-reflekterende lys både her og der. Ikke veldig synlig, og dønn umulig å fjerne for en tyvradd. En hyggelig bieffekt er at båten med dette også er registrert. Siden i vår har nemlig flere forsikringsselskaper bestemt seg for å akseptere Securmark som registrering av båten, og vi trenger ikke bruke penger på Småbåtregisteret.