utgave nr 10 201

Leder: Jubileum

Denne utgaven av Båtmagasinet er vårt jubileumsnummer. Det er nøyaktig 25 år siden første utgave av Båtmagasinet så dagens lys.

Publisert Sist oppdatert

Bladet ble startet fordi det ikke fantes noe rendyrket motorbåtblad i Norge. De eksisterende bladene skrev om både seilbåter og motorbåter, og sistnevnte ble behandlet som et pliktløp. En undersøkelse den gang konkluderte med at bare syv prosent av fritidsbåtflåten i Norge var seilbåter. De resterende 93 prosent var alt annet. Altså var markedet overmodent for et motorbåtblad.

    

I løpet av de tre første årene ble Båtmagasinet Norges desidert største båtblad og Nordens største motorbåtblad. Ja, tar vi befolkningsmengden i landet med i betraktning, kunne vi trekke det så langt som å si at vi var verdens største båtblad. Og selv om vi ikke skriver om seiling, er mange av våre abonnenter seilbåtfolk. Det er jo mye som er felles når det gjelder havnetips, navigasjon og sjømannskap, vedlikehold, motorstell, utstyr og praktiske problemer.

    

Båtmagasinet har holdt stillingen helt til i dag. Riktignok finnes det båtblader i Norden som har større opplag enn oss, men det er hovedsakelig medlemsblader tilknyttet organisasjoner der medlemmene får bladene enten de vil eller ikke. Som frittstående blad der man aktivt må kjøpe det i løssalg eller abonnere på det (Båtmagasinet har over 80 prosent abonnenter), er det ingen her til lands som er i nærheten av vår størrelse.

    

Som den første redaktøren i bladet, Ingvar Johnsen sier i et intervju i denne utgaven, skyldes vår suksess først og fremst at vi tilstreber å snakke MED leseren snarere enn TIL ham. Ingvar var motorbåtmann på sin hals, og pekte ut kursen for bladet – en kurs vi fortsatt holder, om enn med små kursjusteringer innimellom. Vi er – og skal være – trofast mot vår kjerneleser, nemlig den ihuga båtelskeren som gleder seg over båtlivet, som stuller og steller med båten sin og som gjerne kan skru litt selv. Den som rusler bryggelangs flere ganger i uken og bare venter på anledningen til å dra på ferie- eller helgetur med familien, men som gjerne også kan ta seg en liten kveldstur for å hale opp et par fiskepinner eller bare nyte solnedgangen i en lun uthavn i nærheten av der han eller hun bor.

    

En god del av våre lesere har vært med oss fra første nummer i oktober 1985. Når vi treffer en del av dem på sjøen eller på båtmesser, føler de at vi er gamle bekjente. Ingenting er så hyggelig som å møte dem og slå av en prat. De betegner seg ikke som abonnenter, men som medlemmer. Vi får ris og ros, og det tar vi på alvor. Det er deg som leser som er vår arbeidsgiver og som skal bestemme hva du vil at vi skal skrive om. Derfor er dine tilbakemeldinger så viktig for oss.

    

I løpet av de 25 årene vi har eksistert, har vi vært gjennom oppgangstider og nedgangstider for båtbransjen og den generelle økonomien. Smellen på slutten av åttitallet og i de siste par årene har vært vanskelig å takle for en meget konjunkturutsatt bransje. Som vi skriver i en annen jubileumsartikkel er ”Først ned og sist opp” beskrivelsen finansbransjen har av båtbransjen. Fra ”all time high” til ”krakk og krise”. Det gjelder salg av båter og utstyr. Men vi i Båtmagasinet har ikke merket de store svingningene i folks båt

interesse

. Vi har gjennomlevd 25 år med kun små svingninger i opplagstallene. Folks båter skal jo uansett vedlikeholdes, kanskje oppgraderes og noen er det jo alltid som bytter den ut med en annen størrelse eller type alt etter behov, og de som har båter vil jo gjerne bruke dem og kose seg på sjøen. Havneperlene er jo uberørt av den økonomiske situasjonen. De bare er der og skal nytes. Derfor er vår redaksjonelle linje og visjon ”Båtglede hele året” uavhengig av om børsen går opp eller ned. Og båtfolket er med oss – og vi med dem – også de neste 25 årene.

 

Powered by Labrador CMS