utgave nr 1 201

Kystpatruljen

Publisert Sist oppdatert

Fikk hjelp ved Vega


Harald Strand fra Vega var uheldig og havnet på grunn med sin Viknes-sjark. Sjøredningskorpset på Helgeland fikk båten av grunn og Strand fikk bare små skader på skroget.

Tekst: Ingar Sagedal Bie
Foto: Åge Helgesen

Både sjarken og eieren kom godt fra grunnstøtingen utenfor Kirkøy på Vega 9. november. Redningsskøyta «Uni Helgeland» var raskt på plass.
– Det var mørkt, men jeg så jernstanga og visste at sundet var smalt, bare omkring 20 meter, sier Strand, og forteller at det nok var en speiling av land i sjøen som forvirret ham så han la for mye over mot styrbord og plutselig stod bom fast.
– Jeg hadde bare seks knop, så det skulle vise seg at skroget ikke fikk så store skader, men propellen og flyndra (jernstangen mellom kjøl og ror, red.anm.) gikk i stykker, forklarer Strand.
En kamerat som var i nærheten kom til og vurderte å dra Viknesen av grunn, men kom til at det bare ville ha gjort skaden større. Han ringte til kona si, som igjen forsøkte å få tak i telefonnummeret til redningsskøyta.
– Hos opplysningen hadde de ikke nummeret vårt, så hun fikk redningsskøyta i Kristiansand. Etter litt frem og tilbake ringte hun politiet, og da varte det ikke så lenge før noe skjedde, sier Strand. Nå har den samme damen satt opp flere plakater med nummeret til redningsskøyta «Uni Helgeland», så det problemet er litt mindre. Handlekraft!
– Klokken 0750 ble vi kontaktet av Hovedredningssentralen, og klokken 0930 var vi ute hos havaristen ved Kirkøy, i leia som leder mot Hysværet, forteller båtfører Åge Helgesen i Redningsselskapets sjøredningskorps i Brønnøysund.
– Da sto båten helt tørt. Det samlet sammen en del rekved og plasgjenstander fra fjæra som ble lagt under skroget. Mens vi ventet på floa tok vi Strand med til Vega, så han kunne få seg noe mat og komme seg hjem en tur, forteller Helgesen.
– Klokken 1500 sto sjøen så høyt at matros John Arne Warholm bare kunne gi den et lite dytt med foten, så skled båten av grunn uten en lyd, forteller båtfører Helgesen, han er imponert over og matros Warholm og bestmann Trygve Johansen.

Billedtekst:
AV GRUNN: John Arne Warholm fra sjøredningskorpset i Brønnøysund diskuterer praktiske løsninger med båteier Harald Strand (Foto: Åge Helgesen).