utgave nr 12 2006

Kysten rundt

Publisert Sist oppdatert

Kysten rundt


Kystverket havarerte på jernstake

BØ I VESTERÅLEN: Det er fra sine egne man skal ha det, sies det. Men at Kystverkets fartøy skulle havarere på en av verkets egne jernstaker var kanskje i overkant utgjort.
Det var i midten av september at "Elin Merete", en skyssbåt innleid av Kystverket, grunnstøtte på skjæret Nittingskallen i Vesterålen.
Båten fraktet Kystverkets arbeidsfolk som drev vedlikehold på lykter i distriktet. Den var på vei fra Straumsjøen til Åsandfjorden, da den grunnstøtte med et brak på det lokalt beryktede skjæret Nittingskallen. En brukket jernstake på skjæret skar en tre meter lang flenge i skroget. Det lokale brannvesenet klarte så vidt å holde båten flott til redningsskøyta kom til havaristen med mer lenseutstyr.
- Vi gikk Nittingleia etter overetter, understreker oppsynsmann Kjell Kristiansen overfor Bladet Vesterålen.
- Vi har kjempet i årevis for å få gjort noe med innseilinga. Det blir litt spesielt at Kystverket selv havarerer på denne måten, sier fiskere fra Straumsjøen til den samme avisa.

Arbeiderflukt forsinker kystvaktskip

I høst har Kystvakten fått overlevert "Nornen", det første av fem nye, mindre fartøyer som skal gå inn i indre kystvakt.

Leveringen av skipet har blitt åtte uker forsinket fra det polske verftet. Årsak: Arbeidskraften har flyktet til bedre betalte jobber i Norge.
Det har gått hardest ut over arbeider som skulle foregått i sommer.
- Da er det jo en del polakker som også reiser til Norge for å plukke jordbær, sier prosjektansvarlig Knut Hustad i Kystvakten.
Underdimensjonering av kjøling til hovedmaskinene - og dermed ombygging av dette - var en medvirkende årsak til forsinkelsene.