utgave nr 1 201

Kysten Rundt

Publisert Sist oppdatert

Norsk skipsfartshistorie
I en dokumentarserie i fire deler forsøkes det å finne svaret på hvordan Norge siden 1870 har vært blant verdens fremste skipsfartsnasjoner, og hvordan vårt vesle land langt nord i Europa kunne oppnå denne posisjonen. Serien startet 3. januar på NRK1 med fokus på rederne, og fortsetter tre søndager framover med Arne Hjeltnes som programleder. Hjeltnes skal løfte fram små og store biter av den omfattende historien om norsk skipsfart, i denne egenproduksjonen fra NRK Hordaland som har fått navnet ”Vår ære og vår makt”. I dokumentaren spiller det moderne bilskipet ”Tortugas” en sentral rolle, og i løpet av serien blir Wilhelmsen-skipet fulgt på sin reise fra Yokohama i Japan via Malakkastredet og Suezkanalen til Bremerhaven i Tyskland.

NRK-dokumentar: Programleder Arnje Hjeltnes skal veilede oss gjennom norsk skipsfarthistorie i en ny dokumentar i fire deler. (foto: NRK)

Et avfallsproblem
TEKST OG FOTO: ROY HANSEN
MJØNDALEN: Ved den gamle Mjøndalsbrua ligger det en eldre plastsnekke på svai. Nå frykter politiet at det kan utgjøre en trussel mot miljøet om isen legger seg på elva i vinter. Ingen synes å vite hvem som eier denne og flere andre båter som er funnet drivende på elva.
Senest i dag måtte politi og brannvesen hente inn en drivende båt fra elva. Det var en hvit liten jolle som noen enten har slept for å bli kvitt eller så har den slitt seg. Uansett - eieren bes om å melde seg ti Nedre Eiker lensmannskontor for å hente jolla si.
- Vi har det siste året plukket opp mange båter fra elva. De fleste har nok slitt seg, men vi utelukker ikke at noen bare lar båten drive av sted og på den måten bli kvitt et avfallsproblem, sier politiførstebetjent Kristian Haraldseth ved Nedre Eiker lensmannskontor.
Han er spesielt interessert i å komme i kontakt med eieren av plastsnekka som siden i sommer har ligget fortøyd ved gamle Mjøndalsbrua på Krokstad-siden. Haraldseth frykter at båten kan bli et miljøproblem dersom den blir mye is på elva i vinter.
- Det er ikke ulovlig å fortøye båter i elva, men eierne må forsikre seg om at de ikke utgjør noen trussel for miljøet, sier Haraldseth, som helst ser båten fjernet for vinteren.

Bildet: (båt i Krokstadelva)
Bare innom Oslo

OSLO: Cruiseturister elsker snarvisitter i storbyen. Av de totalt 144 cruiseskips som hadde anløp i Oslo i løpet av våren, sommeren og høsten 2009, var 142 bare på et lite dagsbesøk. Og straks de forlot havnen satte et flertall baugen for København.
Tre av skipene utpeker seg som ivrige gjester i Oslo. Det italienske skipet Aidaluna la til kai 10 ganger, mens Aidacara fra samme rederi var i byen ni ganger. Vision of the Seas var i Oslo seks ganger, men det Bermudaregistrete cruiseskipet Arcadia, bygget i 2005, avla ”storbyen” en snarvisitt fem ganger i fjor, vårt bilde fra fjordårets siste anløp i desember. (Foto: Hans Eidstuen)

Unike Skudeneshavn
Tekst: Therese Vågen
Foto: Geir H. Simonsen

SKUDENESHAVN: Vinneren av Båtmagasinets kåring av Årets Båtforening er Skudeneshavn Båtforening, som i år ble valgt ut blant ytterst verdige kandidater i Østfold, på Helgelandskysten og i Hordaland. I juryens begrunnelse blir det lagt vekt på at en båtforening uten egne båtplasser vitner om samhold og kreativitet utover det vanlige.
- Stilfull
- Opprustingen som er gjort i indre havn i Skudenes er til stor glede for tilreisende båtfolk, og det imponerer juryen at foreningens medlemmer stiller disse plassene til disposisjon for tilreisende båtturister i sesongen. Utbyggingen av Vikane Båtforening med sine 85 plasser er en stor satsning for en båtforening som startet med et lån på 25.000 kroner i 1987. Foreningens klubblokaler i Skudeneshavn sentrum hører til de mest stilfulle blant norske båtforeninger, uttaler juryen.

Heder og ære
Prisen Årets Båtforening har blitt en institusjon i regi av Båtmagasinet, og har med få unntak blitt delt ut siden bladet ble startet i 1985. Som synlig bevis på utmerkelsen mottar Skudeneshavn Båtforening nå Båtmagasinets ljugekrakk med messingskilt.

Bilde:
STOLT: Formann Tor Jan Naley er stolt av Skudeneshavn Båtforening som ble vinner av Båtmagasinets ”Årets gjestehavn”. Her har formannen plassert seg godt på premien, den berømte ljugekrakken.

VAKKERT: Skudeneshavn ligger vakkert til, og er gjestmild mot sine gjester. Her et flott foto fra Skudeneshavnfestivalen i 2006.