utgave nr 9 2008

Kysten rundt juni 2008

Publisert Sist oppdatert

Kysten rundt juni 2008

Småfolk blir båtfolk

ASKER: Om noen år blir småfolk båtfolk. I mellomtiden skal de leke i joller fra Bærum Plastservice AS. Småtrollene på Sejle tar en hel sjark i bruk.

- Det enkleste var å gi dem bort, svarer Peter Gustafsson i Bærum Plastservice AS på Nesbru, og henviser til de 10 båtene han og hans folk bygget under årets ”Sjøen for alle”.
- Vi var inne på tanken om å selge båtene, men det var ikke bryet verdt, med tanke på ce-merking, garantiansvart og alt det der. Nei, løsningen ble at vi likeså godt ga bort alle båtene til en del barnehager i nærheten av oss her i Asker, sier Peter.
- Det skal jo bli sjøfolk av småfolk engang også, så kan de jo tørrtrene så lenge, med eller uten sand om bord, sier Peter. Barnehagene tok i mot gaven med åpne armer og småfolket tok den nye leken raskt i bruk.
Bærum Plastservice bygget en ny båt hver dag i de ti dagene messen for å vise publikum prosessen rundt vakuumstøp.

Skip ohoi på Senja

Når fiskeflåten skal fornyes og gamle fartøy skiftes ut, hender det at dette skaper noen ekstra hyggelige følger. På Senja er nemlig sjarken nå blitt tildelt Husøy barnehage, til fri utfoldelse for ungene.

Bygger "Bismarck"


SENJA: Modellbyggeren Arne Magnor Johansen fra Torsken på Senja bygger sin egen "Bismarck".

TEKST OG FOTO: RONNY TRÆLVIK

Båtentusiasten er ikke snauere enn at han til dette arbeidet bruker planker fra "Bismarcks" søsterskip, "Tirpitz", som han har klart å skaffe til veie.
Han har hold på lenge, og er ennå ikke ferdig - for Johansen bygger sin versjon nøyaktig lik originalen, til minst detalj.
Modellen måler 5,22 meter.
Den originale "Bismarck" ble for øvrig senket av britiske krigsskip 27. mai 1941.

Etterlengtet flyte-


brygge i Stamsund

STAMSUND: I fjor sommer kom en etterlengtet flytebrygge på plass i Stamsund, midt i Lofoten.


Flytebryggen ligger i tilknytning til den idylliske Skjærbrygga med sin bryggerestaurant og pub. Den store Skjærbrygga ble første gang bygget i 1845, og har vært brukt til ulike typer fiskeproduksjon frem til 1990-tallet. I 2000 ble bryga pusset opp, og er i dag et populært midtpunkt i Stamsund, og gjesteplass for båtturister fra inn- og utland.
Den nye bryggen har fra denne sesongen fått både strøm og vann. Det er dagligvarebutikk bare et par hundre meter fra brygga.

Den nye flytebrygga, som er bygget i betong, er 40 meter lang og fire meter bred
Posisjon: Posisjon: N 68.07.35. Ø 13.50.86.

Dårlig trussel?

Er dette en trussel, eller? Havnesjefen kan ikke ha fått med seg at bluferdigheten ikke lenger er hva den engang var. Etter hva Båtmagasinet erfarer har antall solslikkere på brygga ikke gått ned etter at trusselen ble fremsatt, men havnesjefen har riktignok ennå ikke satt makt bak kravet. Vi venter i spenning.( Foto: Bryggerimester og vannskapsarkitekt Arild Øvretveit i Telebryggen).

Båttur til galleriet

SØNDRE SANDØY: Galleri Nedgården er et sommergalleri og kunsthåndverkutsalg på Søndre Sandøy, den ytterste av Hvalerøyene utenfor Fredrikstad.

- Du må bruke ferge eller egen båt for å komme ut til Søndre Sandøy. Her er det bilfritt, gjestfritt og stressfritt. I tillegg til å drive galleriet og arbeide i eget smykkeverksted, er jeg fastboende her på øya, sier Kjersti Movik Nygren.
Galleri Nedgården åpnet i 2006, og har hatt åtte salgsutstillinger med i alt 11 kunstnere de to siste sommerene. I år er det planlagt utstillinger med arbeider av fotograf Jo Michael, billedkunstnerne Nini Anker Dessen og Arne Nøst og keramiker Bibbi Børresen.
I tillegg til galleriet er det et kunsthåndverkutsalg ved galleriet på Søndre Sandøy, og det arrangeres demonstrasjoner av kunsthåndverksteknikker.
Søndre Sandøy har i dag 70 fastboende. Med sine 500 hytter øker innbyggertallet til godt over 3000 mennesker om sommeren. Det er 40.000 turistreiser pr år med ferja til de østre øyene.