utgave nr 10 2011

Kysten rundt: I Guiness Rekordbok

HURTIGRUTEN: Sommerens 5 dager lange direktesending fra Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes - vil nå bli registrert i Guiness Rekordbok.

Publisert Sist oppdatert

NRKs sammenhengende sending "Hurtigruten fra minutt til minutt" varte i 134 timer 42 minutt og 45 sekunder, og er dermed godkjent som verdens lengste TV-dokumentar.

Turen med M/S Nord-Norge ble en folkefest langs hele kysten, og over alt møtte folk opp for å hilse og hedre Hurtigruten. Nesten 3 millioner seere var innom sendingen - derav var nesten halvparten fra utlandet. Det viser hvilken posisjon Hurtigruten har både her i landet - og også ellers i verden. En forkortet versjon vil bli sendt i flere land, og i det hele er det blitt en enorm reklame for denne fantastiske turen langs vår vakre og langstrakte kyst.

 

En sommer er over

Tekst og foto:Frode Klokkernes

Sommeren er over for denne gang, og den gamle gode færingen er trukket på land. Høsten er i ferd med å prege landskapet rundt og høstløvet har lagt sitt fargerike dekke på bakken.

Den gamle færingen har nok gjort sitt for i år, men etter høst kommer vinter og en ny vår. Da vil nok den gamle færingen igjen møte saltvann, og gi små og store opplevelser for sin eier.

Ja, for båtlivets gleder kan være så mangt. Det kan være fart og mange støyende hestekrefter. Men det kan også være en liten stille rotur i den gamle og velbrukte færingen, mens småseien villig i biter i solnedgangen.....

 

Siste fra Sea Ray?

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

ARENDAL: Det er ikke ofte NATO-kaia på Hisøya ved Arendal er i bruk. Men i sommer var det liv på kaia. Vi var ikke invitert, men amerikanske Sea Ray hadde åpenbart lagt lanseringen av sin nyeste (og så vidt vites, største) modell til lille Arendal.

 

Måkenes matfest
Heldigvis er det flere steder i skjærgården man kan kvitte seg med søppel i dunker som blir tømt av Skjærgårdstjenesten.  Slik er det også i Lyngørgaten, men som vedlagte bilder viser fra årets sommer, så er dette tydeligvis vanskelig for mange.  Posene som bare ble lagt på brygga inneholdt mat, engangsgrill, panteflasker, papir etc.  Maten kunne gi måkene et herregårdsmåltid, men heldigvis var det noen som tok ansvar og ryddet før "festen" var i gang.

 

(Foto: Inger-Merete Gisler, Horten)

Gjester fra Færøyene

 

TEKST OG FOTO: TORE HALVORSEN

SKAGEN:

Skal vi på tur, så skal vi på tur, sier Jakup Paulistrøm fra Færøyene. Vi påtraff ham og hans mange båtvenner fra Færøyene i gjestehavnen i Skagen i sommer.

Den trofaste båtgjengen fikk fraktet sine båter på fergen Smyril Line som går i rute mellom Torshavn på Færøyene og Hirtshals.

  

Båtfolket er erfarne travere i det skandinaviske farvann. Tidligere har de tatt fergen til Bergen, den ruten er for øvrig nedlagt, og har fartet kysten rundt fra Sandnes til Ålesund. Et år var de ikke mindre enn 27 båter i følget.

  

Denne gang gikk vennegjengen fra Skagen til Marstrand. Videre til Stenungsund, Gullholmen, Malön og videre til Hunnebostrand, Strømstad og en liten svipp innom norsk farvann til Herføl. Derfra gikk turen tilbake til Skagen via Kosterøyene og Göteborg.

 

Ny fartsgrense

Mange synes det har regnet mye i sommer, og innimellom har det jo kommet en og annen skur. I Tvedestrand er det et lite tjern ved sentrum som de kaller Tjenna. Det gikk over sine bredder i sommer, og bilene måtte forsere vannmassene på hovedveien. En spøkefugl hadde satt opp et skilt med fartsbegrensninger, dog av det mer maritime slaget, men det passet ganske godt, forholdene tatt i betraktning. (Foto: Gunnar Schjerpen)