utgave nr 11 2006

Jentene i Fevik tar styringen

Publisert Sist oppdatert

Jentene i Fevik tar styringen

JIF – grei skuring

JIF - grei skuring. Jentene i Fevik er JENTER I FARTA som vil stå på egne (sjø)bein. Et lett oppnåelig mål er i sikte, nemlig å bli vel så gode som gutta til å håndtere båten. Det skal de greie – i fellesskap.

TEKST OG FOTO: AMUND RICH. LØKEN

Det startet med et lokalt initiativ for å få etablert et lokallag i Redningsselskapet i Fevik i våres. Resultatet ble et rent jentelag med det formål å være gode ambassadører for NSSR og i tillegg drive forebyggende arbeid for å gjøre sjøen til et trygt sted for de gode opplevelser. Det tok ikke lange stunden før 40 av distriktets jenter og kvinner var samlet i JIF. Nå vil de mestre båten like bra som gutta.

JIF - nytenkende kvinner


De tar av seg hatten for den fantastiske innsatsen som kvinnelag langs hele kysten har gjort for redningsselskapet i generasjoner. Basarer med hjemmestrikkede votter og vaffelbaking har vært en viktig inntekstkilder, samtidig som kvinnene alltid har vist at de i solidaritet står bak gutta på sjøen.- Vi skal nok også ta opp den hansken, men vi vil gjerne også prøve nye ting, sier Lise Koland Øye, lederen i JIF. Det var Hanne Mørland Johnsen som tok initiativ til Jenter i Farta. Hun fikk fort med seg sine to søstre og så gikk det ikke lange tiden før Feviks unge og voksne kvinner kom med. Jentene vil skape aktiviteter ute på sjøen, leiropphold for de unge, familiesamlinger og kanskje fremfor alt kurs for å gjøre jentene enda mer selvstendige om bord i båten.- Den tid er forbi da vår oppgave var å passe barna om bord, kaste dreggen og hoppe i land med trossa. Det er viktige oppgaver det også, men det kan jo like gjerne mannen gjøre, mens vi fører båten trygt mot land. Det er bare tull at båtkjøring skal være en sånn mannegreie. Vi har vel så store forutsetninger, men det betinger at vi slipper til, sier Lise og de andre jentene er veldig enige.- Opprør mot mennene, dette?- Nei, det er det slett ikke. Det er bare slik at vi i JIF har påpekt noe vesentlig, at det er lov å tenke nytt og annerledes. Mennene våre backer oss opp og synes det hele er flott og viktig. Det har med sikkerheten å gjøre at flere enn bare mannen kan føre båten om uhellet skulle være ute, sier de.

Båttur også uten mannen


- Ta en titt i havna og du vil se at båtene våre for det meste ligger i havn når mennene er på jobb. Hvorfor skal ikke vi som kvinner kunne ta med nistekurven, barn og gode venner på en sjøtur uten mannen? Klart vi kan, men det betinger at vi får god opplæring og blir trygge på oppgavene, sier JIF-jentene. Distriktssekretæren i NSSR, Anne Grete Ødegården, er selv en ivrig JIF-er. Hun er strålende fornøyd med jentenes initiativ i Fevik og sier at dette også bør smitte over til andre distrikter.- Redningsselskapet har alltid hatt god oppslutning blant kvinnene. Det er viktig at kvinneinitiativet og frivilligheten ikke dør ut. JIF er et godt eksempel på det, sier hun. Blant de 40 i Fevik finner vi kvinner i alle aldere, helt ned til unge nybakte mødre og gravide som venter sitt første barn.

Alle vil ta ”båtlappen”


De hadde samling ute på Lundvik i juli på leirplassen til Eliasbarna i Fevik. En uke var det ”camping” på Lundvik. Jentene kjørte båtene og gutta kom på besøk. - Vi skal ha mer av det og vi skal legge opp til givende kurs, sier Lise. De var samlet på Torungen fyr i sommer for å legge en slagplan. Her ble det enighet om å legge opp til en aktiv høst og vinter med kurs i knuteknyting og praktisk sjømannskap som fører frem til ”båtlappen”.- Vi er tilhengere av båtførerbeviset. Vi skal ikke henge etter når båtførerprøven blir obligatorisk. Derfor vil vi lage kurs for våre medlemmer. Nå skal det praktiseres i egne båter, sier Lise.- Så må du for all del få med at vi har det gøy. Det sosiale fellesskapet er et vesentlig poeng. Vi er allerede blitt en sammenspleiset gjeng, sier jentene i Fevik.