utgave nr 12 2008

Bruk dødmannsknapp!

Publisert Sist oppdatert

Bruk dødmannsknapp!


Det som med sikkerhetsbeltet i bilen. – Jeg skal bare dit. Skal bare på butikken. Så skjer det. Dødmannsknappen bør være like selvfølgelig som redningsvesten.


TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN
Vi hadde en uhyggelig opplevelse i sommer. På vei inn til Risør ser vi redningsskøyta som forsøker å stoppe en førerløs båt. Båten spinner rundt i sirkel og vi kjenner uhyggen ta tak i oss. – Har det gått bra med føreren? Ligger han fortsatt i vannet? Minuttene går. Et kvarter. Kanskje 20 minutter. Etter gjentatte forsøk på å få viklet et tau inn i propellen på den tøylesløse båten, kommer en kar i gummijolle redningsskøyta til unnsetning. De strekker et tau mellom seg, mens jolla forsiktig sirkler inn den ubemannede båten. Plutselig får propellen tak i tauet og vikler seg raskt inn. Den stopper og vi får beskjed om at føreren er i god behold.
Metervis med tau måtte til for å stoppe den førerløse farkosten. Man kan tenke seg hva som hadde hendt om man lå utaskjærs, i mørket og båten jaget etter ens eget hode – runde etter runde. Oppfordringen er meget enkel: Bruk alltid dødmannsknapp.