utgave nr 4 2007

Bølgeblikk: Regn med kona!

Publisert Sist oppdatert

Bølgeblikk: Regn med kona!

Vi sender henne på dekk med ordre om å legge ut fendere. Vi ber henne ta spranget ned på brygga med fortøyningene. Noen av oss overlater henne roret også. Men får hun se båtregnskapet vårt?

Jeg vet ikke om Norges Bank-sjefen har fritidsbåt. Jeg vet ikke om han er gift heller, når sant skal sies. Men jeg vet at han den siste tiden har gjort det dyrere for mange av oss å ha båt. Og farligere. For kombinasjonen båt, utgifter og koner kan være eksplosiv!

”Koster båtlivet mer enn det smaker”, spurte jeg på hjemmesiden vår www.mormajor.com en gang. Det var et retorisk spørsmål, selvfølgelig. Jeg, som de fleste andre båtentusiaster, er villig til å strekke husholdningsbudsjettet langt og lenger enn langt for sjølivet.

Men det er kanskje en mannegreie?

Jeg la ut regnskapet på hjemmesiden. Nå er jeg jo ikke bokfører, så det var vel en herlig suppe av innkjøpskostnader, vedlikehold og bruk. Men bunnlinja var ikke vakker. Den kunne skremme Neptun – og koner, forstår jeg – på flatt hav!

Et båtforum på nettet tok opp hansken – og debattantene dasket tilbake: Sånne regnestykker er særdeles meningsløse. Tenk hvis kvinnfolka får innsyn i slikt. Dette må du love å aldri gjøre flere ganger, og i alle fall ikke legge det ut på nettet, skrev en opprørt båteier. Slike informasjoner må graderes, forlangte en annen. - Det hun ikke vet har jeg ikke vondt av!

I løpet av kort tid deiset det inn over 120 innlegg i forumet. Over hele landet satt vettskremte menn bøyd over datamaskinene sine og snudde skjermene bort fra sine koner. Akkurat da var nok min popularitet på høyden med Norges Bank-sjefen og kemneren. Jeg tror de avledet sine koner med småprat mens de skrev innlegg som dette:

Regnskap er en livsfarlig øvelse. Det er et regnestykke som kun er egnet til å gi meg dårlig samvittighet og søvnløse netter. Dessuten koster det ikke noe mindre av den grunn. Jeg har en perm full av ymse kvitteringer, men summere? Hvilket formål skulle det tjene? Glede kan ikke måles i penger, og det er meningsløst å forsøke. Det er kun ett økonomibudskap som er gyldig i forbindelse med båt:, " Båter går nesten ikke ned i pris. Ja de stiger faktisk av og til. Det er bortimot for investering å regne".

Utover kvelden ble nok fortvilelsen større og større. Det er da forresten mye dyrere å ha kone enn båt, het det da. - Ja, hva koster det å ha kone? Særdeles uinteressant å lage regnstykke på!

Og da måtte jeg jo si meg enig. Regnskapet har jeg fjernet fra hjemmesiden vår. Men båt har jeg ennå. Og kone også!

MorMajor