utgave nr 5 2011

Båtfotografens beste minner

Vi inviterte fotograf og båtmann Øystein Vetnes Johannessen til å dele sine beste bilder av båtlivets mange sider med leserne. Her kan du se noen av blinkskuddene fra skjærgården.

Publisert Sist oppdatert

TEKST: LARS KRISTIAN LARSEN
ALLE FOTO: ØYSTEIN V. JOHANNESSEN

Øystein V. Johannessen er fotograf av yrke, men kameraet er også hyppig i bruk på fritida. Og stort sett alt av helger og ferier brukes på sjøen. Fotografen, som har drevet Øysteins foto i Mandal i 12 år, har hatt over 20 forskjellige båter. Blant dem omtrent 14 familiebåter. Men det er ikke størrelsen på båten som er det viktigste for 45-åringen.

-De beste opplevelsene hadde jeg vel egentlig da jeg var ung og reiste på sommerferie sammen med mine foreldre. Vi var ute to uker i strekk i ei 20-fots snekke med ensylindret Marna-motor. Mine foreldre sov på dørken på hver sin side av motorkasse, mens vi ungene sov på benkene om bord. Jeg husker tilbake på dette som en herlig og uproblematisk tid. Det enkle båtlivet gir gode minner, sier fotografen. Spesielt godt husker Øystein at alt av bøtter og gryter ble satt opp som vannsamlere under en lekk kalesje om natta.

Fører loggbok

De siste sesongene har Øystein tatt med familien i sin tre år gamle Saga 310. Fortsatt blir det mange overnattingsdøgn i løpet av sesongen. Men med litt mer luksus enn i Øysteins barndom. Med på turen er kone, to døtre, og mellom 20 og 30 kilo med fotoutstyr.

-Det er ren rekreasjon å løpe rundt på holmene og ta bilder.

I båten har fotografen sin egen loggbok. Hver tur blir beskrevet i detalj, og små bilder blir printet ut og limt inn i boka. Det gir varme minner gjennom en kald vinter.

-Ta med kamera

Straks er en ny båtsesong i gang for Øystein og familien. Det blir mange nye opplevelser – og mange nye bilder.

-Ta alltid med kamera på tur. Selv om det bare er en liten fisketur kan det bli herlige minner å se tilbake på, oppfordrer den glade fotografen.

Bildetekster:
SUSER AVGÅRDE: Like før solnedgang 17. mars i 2008 knipset Øystein dette bildet fra badeplattformen på sin Saga 310. Bildet har en fin blanding av action og idyll.


DET RETTE ØYEBLIKKET:

Ryvingen fyr er et flott motiv som Johannessen har tatt flere bilder av. Denne eksponeringen ble gjort i mai 2009 klokka halv elleve på kvelden. -Lyset er best i kun noen få minutter, sier fotografen. Her er det brukt stativ, ISO 1600 og et halvsekunds eksponering. .

SOMMERFAVORITTEN: Bildet er tatt i Lyngør en julidag i fjor sommer. -Det er en feriefavoritt, og det er et must å handle på kolonialbutikken her. Utrolig hyggelig sommersted, kommenterer Johannessen.

IDYLL I KATTEGATT: Her er familien Johannessen på båttur fra Sverige til Danmark i juli 2008. -Det var 24 grader i sjøen, og 28 i lufta, minnes Øystein. For jentene var det stort å kunne svømme fra Sverige til Danmark, og tilbake.

ACTION: For å få til et slikt fartsfylt bilde må man bevege kameralinsa i samme hastighet som båten. Her har Øystein fotografert sønnen til et vennepar med ei 105mm linse og lukkertid på 1/125 sekund.

VAKKER: -Makrellterna er så skulpturell at den gir flotte bilder. De er heller ikke så vanskelige å ta bilde av da de står nesten stille i lufta før de stuper, sier Øystein. Men det er viktig med godt lys og rask lukkertid. Denne terna er fotografert ved Björnåsen i Sverige.

SOMMER: Johannessen har etterhvert fått seg mange skjærgårdsvenner. Her er et vennepar med familie på vei til Mandal i sin majestetisk Storebro. Bildet er tatt utenfor Tånes ved grensa til Søgne.
SITUASJONSBILDER: -Denne båten kom opp for å leke seg litt i hekkbølgene da vi var ute med sightseeingbåt under Tall ship race i 2004. Da måtte jeg frem med kameraet. Jeg føler at jeg fikk fanget bra med fart og action i dette bildet, kommenterer fotografen.

KUNST: Øystein liker å ta kunstneriske bilder. I dette tilfellet ligger mye av arbeidet i etterbehandlingen. Terna er manipulert inn i bildet. -Her satset jeg på mystikk og fine linjer, sier Øystein. Bildet vant gull i en britisk fotokonkurranse for digital kunst.

MAJESTETISK: Bildet er tatt 8.1.2005 da det blåste storm ved innseilingen til Mandal. Laksestigen på Nua skimtes mellom bølgene.

VAKKER STORM: Sjøsanden under vinterstormen i 2005. Hatholmen fyr skimtes i bakgrunnen.

FORNØYD FISKER: Fotograf Øystein Johannessen tilbringer fritiden i båt. Her har han fått en 7-kilos torsk cirka midtveis mellom Norge og Danmark i 2009. Fisken ble tatt på 100 meters dyp med 400-grams svenskepilk

FAVORITTEN: Kneblingene øst for Skjernøy i Mandalsskjærgården er Øysteins favorittdestinasjon på båttur. Bildet av Johannessens Saga 310 er også brukt av verftet i markedsføring av modellen. Til venstre i bildet ses minnesmerket over dampskipet Savonmaas forlis. Hele besetningen mistet livet da det finske