utgave nr 5 2009

Axius: Venter med revolusjon

Axius for utenbordsmotor er utviklet og var klart for lansering nå i vår. Men i følge sentrale kilder har Mercruiser utsatt premieren inntil videre. Med Axius-systemet for påhenger oppnår man nesten samme manøvrerbarhet som med pod-drev-systemene Zeus og IPS.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

For halvannet år siden lanserte Mercruiser Axius, som i praksis innebærer at de overførte teknologien fra pod-systemet Zeus til hekkaggregater. Axius forutsetter en dobbel drevinstallasjon, og ved å montere uavhengige styresylindere på begge drevene kan man operere dem via en joystick. Dermed kan man få båten til å gå skrått, sideveis eller snurre rundt sin egen akse uten hverken å røre ratt eller motorhendler – og fremfor alt uten hverken hekk- eller baugthruster. Styresystemet beregner selv hvilken horisontal vinkel og hvilket turtall det enkelte drev må ha, samt om det må bakke eller kjøres forover for at båten skal bevege seg i den ønskede retningen. (Les mer i Båtmagasinet 14/2007).

Utviklet for utenbords


Da Axius-teknologien ble utviklet, ble systemet ifølge våre kilder først prøvd ut på to Mercury Verado utenbordsmotorer, men det var likevel hekkaggregatversjonene for bensin og diesel som ble lansert først. Ifølge våre kilder skulle Axius for utenbordsmotorer lanseres under Miami Boat Show i februar, men at lanseringen nå er utsatt er på grunn av den globale økonomiske situasjonen.

Enklere manøvrering


I praksis innebærer det nye styresystemet forbedret manøvreringsevne. Etter hva Båtmagasinet erfarer, er systemet bygget opp på samme måte som Axius/Zeus-teknologien, og består av en hjerne som sender signalene rormannen gir med joysticken til styresylindrene som vrir drevene i riktig vinkel. Videre justerer systemet automatisk gear og turtall på motorene. I pakken inngår elektroniske hendler siden all kommunikasjon mellom drev, motorer og båtfører foregår elektronisk via CAN bus-systemet SmartCraft.
Neste lanseringsdato for utenbordsversjonen av Axius er ikke kjent, men båtmessen i Fort Lauderdale til høsten eller Miami Boat Show i februar er nevnt som aktuelle