utgave nr 11 2006

Årets Gjestehavn 2006

Publisert Sist oppdatert

Årets Gjestehavn 2006

Husnes til topps

Hva er det Husnes gjestehavn har som ingen andre har? Akkurat som i fjor stakk Husnes Gjestehavn i Kvinnherad også i år av med seieren som Norges beste gjestehavn.

TEKST: AMUND RICH. LØKEN FOTO: ATLE KNUTSEN


Norske Gjestehavner og Båtmagasinets lesere og det norske båtfolket har talt; Husnes Gjestehavn er Norges beste. Den populære havnen har i hele sommer sanket flere stemmer enn sine konkurrenter, men det ble allikevel atskillig spenning de siste dagene. Grimstad Gjestehavn skjøt plutselig fart og lå lenge bare 60-70 stemmer bak Husnes, men Grimstad mobiliserte tydeligvis ikke de siste timene, og dermed var det Husnes sin utrettelige innsats som også i år førte til seier. Marina Hemnesberget i Nordland tok en fin tredjeplass. 131 av landets gjestehavner fikk stemmer i år.

Slo alle rekorder


De siste årene har Husnes utviklet sin populære gjestehavn i høyt tempo. Det som for bare noen år siden startet så beskjedent med noen få gjesteplasser, har utviklet seg til å bli en forretningsidé for å gi det ferierende båtfolket en service og et tilbud i toppklassen.Ikke bare er Husnes årets gjestehavn 2006, havnen slo også sin egen rekord på 2750 gjestedøgn fra i fjor. I de hektiske, men ekstremt flotte sommerukene i år, ble havnen besøkt av 3700 gjester. På det meste har 125 besøkende båter hatt nattfortøyning samtidig, i en i havn som egentlig har kapasitet til 60. Våre havneverter finner alltid en plass til båtgjestene, uansett hvor trangt det er, sier Peder Erling Hauge, formannen i Husnes Båtlag. Havnens vanlige brukere reiser selv på ferie i sommerukene og det betyr en stor økning i kapasiteten. Dette tok jo helt av. Nå må vi snart utvide, sier den ellers så nøkterne formannen.

Store planer


Uavhengig av årets suksess har Husnes Båtlag alvorlige planer om utvidelse. Flere gjesteplasser er ønsket, men også en videre utvikling av området ved havnen som kan samle enda flere turister til det flotte anlegget. Idéen om en bobilcamping er luftet. Pengene som gjestehavnen genererer blir alltid pløyd inn i virksomheten, med tanke små og store forbedringer. Det er på denne måten er anlegget er utvidet og forbedret de siste årene.Ordfører Bjarne Berge i Kvinnherad kommune har mer enn Baroniet i vakre Rosendal å være stolt av. Nå strutter han av glede over at båtturistene også i stadig større grad velger å legge ferieturen innom Husnes gjestehavn. Ikke minst takket være en ivrig dugnadsgjeng har Husnes utviklet et anlegg som båtfolket verdsetter mer og mer. Det skal vi sette pris på. Gratulerer til alle som har gjort en innsats. Det er vel fortjent, sier ordføreren.

Smilende havneverter


Det var et yrende liv i gjestehavnen da Båtmagasinet var på besøk i sommer. Godt voksne havneverter, i lett synlige gule trøyer, visste knapt hva godt de kunne gjøre for sine gjester. De organiserte plasser, henviste til vaskerom og dusjer og leide mer enn gjerne ut sykler og traller til folk som ville ta seg en tur inn til sentrum. Vi har det jo hyggelig, stråler gutta. De er veldig fornøyd når de oppdager at båtfolket velger å bli på Husnes noen dager ekstra. Det må være et godt tegn på trivsel, smiler de.Flagget gikk til topps i båthavnen onsdag 16. august da seieren var et faktum. Gratulasjonene strømmet inn som e-post og på telefonen. De nøkterne havnevertene følte at seieren var lønn for stevet, etter mange og lange dager gjennom hele sommeren. Husnes er sentrum for handel, idrett og skole i Kvinnherad kommune og ligger tre mil sørvest for vakre Rosendal med Baroniet som den store turistmagneten. Vi finner gjestehavnen omtrent midtveis mellom Bergen og Haugesund i den ytre delen av Hardangerfjorden.

Aluminium og båtliv


Sør-Norge Aluminium er hjørnesteinsbedriften og den største arbeidsplassen i Kvinnherad. Aluminiumsovnene brenner alltid og de 390 arbeiderne jobber på skift for å sikre pressbolt til videreforedling i Europa.Til tross for stor industriell virksomhet er det tatt store hensyn til miljøet på Husnes. De siste årene har aluminiumsfabrikken gjort en betydelig investering i et flott parkanlegg, til glede for sine ansatte og hele lokalsamfunnet. Søralparken ligger bare 10 minutter fra sentrum og rett ved havnen. Her finner vi baner for sandvolleyball, fotball og tennis, i tillegg til en nihulls golfbane.Båtgjestene på Husnes setter stor pris på baneanlegget, kommer det frem i begrunnelsene under kåringen av Årets Gjestehavn. Båtfolket er spesielt fornøyd med fasilitetene, med den fine sandstranden og et godt dusj- og toalettanlegg. Gode brygger, trådløst nettverk, kort avstand til et attraktivt kjøpesentrum med alle servicetjenester, er også blant argumentene.Husnes er allerede i gang med å forberede neste års konkurranse, dette som en advarsel (og kanskje inspirasjon) til alle de andre flotte havnene i Norge som vil hevde seg i kampen om hederstittelen ”Årets Gjestehavn 2007”.

Husnes Båthavn

Småbåthavnen til Husnes Båtlag ligger skjermet i Husnesvågen i Husnesfjorden i den ytre delen av Hardagerfjorden (Båtsportkart K-759. N 59.52.40 E 05.45.38) Innseilingen skjer fra nord i en merket led. Med vind fra nord og nordvest kan innseilingen og forholdene i havnen by på utfordringer.

Årets gjestehavner:

1: Husnes Båthavn


2: Grimstad Gjestehavn


3: Marina Hemnesberget


4: Egersund Gjestehavn


5: Hardbakke Hamn


6: Seter Brygge


7: Bjoa Båthavn


8: Uskedal Båtlag


9. Klokkergården


10. Skjervøy Havn