utgave nr 3 2

80 åring med 83 år gammel dame

Publisert Sist oppdatert

80 åring med 83 år gammel dame

Sjelden alder, sjelden iver

Tvedestrandsregattaen er en annerledes begivenhet på den maritime konkurransefronten. Årlig står dysten mellom jigger, sjekter, prammer og motorbåter, tildels fra riktig gamle dager. 80-åringen Gotfred Gustavsen og hans plattgatter ”Macea” fra Fevik tilhører sistnevnte kategori. De har deltatt i 52 av 62 regatter, og gir seg ikke!

Tekst: Atle Knutsen

Selv om man ikke skal lete lenge for å finne farkoster av godt gammelt merke under Tvedestrandsregattaen, må det innrømmes at Gotfred og Macea inntar en særstilling i klassen for lang og tro tjeneste. Da Gotfred Gustavsen ga seg livet i vold en januardag i 1920 i Tvedestrand, var plattgatteren Macea på 28 fot allerede tre år gammel, tegnet og bygget som hun er av Nils Øyen på Hisøya ved Arendal i 1917.
Det skulle naturlig nok gå mange år før Macea og Gotfred sammen kunne gjøre seg gjeldende på regattabanen. Først skulle han lære å ro som syvåring, og i 1937 kjøpte faren ham en seilsjekte med en to og en halv hester Perception-motor. Fra barndomshjemmet på Epleviktangen i Tvedestrand hadde han god utsikt til de årlige regattaene - og som deltaker med egen sjekte fikk konkurranseiveren tidlig utløp.

Sterk innsats

Men det var altså fra 1957 at Macea, opprinnelig bygd for skipsreder Herlofsen i Arendal, og Gotfred begynte å hevde seg i Tvedestrands- og Flostaregattene. I Tvedestrand har arrangementene historie tilbake til 1937, en tid da begreper som tidtaking og hastighet hadde et ganske annet innhold enn i dag. Båtene er likevel fortsatt de samme, og som før eksperimenteres det med bunnstoff, ventilene slipes og tenningen justeres med vitenskapelig presisjon.
-Opprinnelig satt det en Grey Marine-motor på 6-12 hester i Macea, men den var det til slutt ikke stort igjen av. Så i 1967 kjøpte e’ en ny to-sylindret FM på 6-8 hester som e’ vil sei e’ den gildeste motoren e’ har hatt, altså. Og den har e’ fått te’ å gå litt fortere for hvert år, humrer Gustavsen, som i år tok tre vandrepokaler og en førstepremie. Det hører med til historien at regattaene operer med en svært differensiert premiering, og at Gotfred har strøket avgårde med FM-pokalen hele tre ganger.

Aktiv 80 åring

Neppe et spørsmål idrettspsykologer ville satt pris på, men vi spør likevel Gotfred om han ikke har tenkt å legge opp snart?
-Jeg kommer til å delta så lenge skuta flyter! Jeg begynner jo å krype opp i årene, men jeg kommer igjen med mannskapet mitt til sommeren også! Det er veldig moro å konkurrere, synes jeg, og så er det alltid gildt å komme hjem en tur, sier Gotfred Gustavsen, som flyttet til Fevik for over femti år siden. Her kan han vise til langvarig engasjement også på andre, martime arenaer enn regattabanen.

      -For 40 år siden var jeg med å starte båtforeningen i Fevik. Jeg har lenge vært engasjert i
utbyggingen av lystbåthavnen, som nå har over 460 båtplasser i en fin havn med vann og lys. I 24 år var jeg også formann i båtforeningen, inntil jeg ga meg i 1984, forteller den spreke 80-åringen.