utgave nr 4 1994

Treverket behandles

Publisert Sist oppdatert
BEHANDLING AV TREVERK

Mye nytt fra Hempel

Av Anne Marit Klokk

I forrige nummer startet vi denne serien med at Jotun behandlet treverk med Clipper og Benarolje. Nå har Hempel valgt sine favoritter til behandling av ny teak, mahogni, furu og oregon pine. Noen av produktene er nye i vår. Les og lær hvordan du også kan oppnå speilfinish på båten din!

Båtmagasinet inviterte Hempel IFA Coatings til vårt fotoatelier, hvor salgssjef Per Chr. Sommerfelt i løpet av en uke bearbeidet bordbiter i størrelsen 20 x 50 cm på sin måte og med produkter firmaet selv valgte. Vi presiserer at redaksjonen kjøpte boksene på byen og Hempel hadde kun med pensler, slipepapir og filler.
Vi behandlet to biter av teak, en som skulle lakkes og en som bare ble oljet. Hver tresort med de respektive produktene blir presentert hver for seg i en oversikt over hva som ble gjort fra dag til dag. Men først skal vi "suge" noen generelle råd fra Per Chr. Sommerfelt om hvordan man bør lakkere treverk.

Huskeliste ved lakkering

* Treverket må være rent, tørt, støv-og fettfritt.
* Temperaturen bør ligge mellom 5 og 20 grader. Ideelt er 10 - 15.
* Verktøy (også helt nyinnkjøpt) som pensler, ruller, planstrykere vaskes i lunkent sepevann, skylles og tørkes for å fjerne alle løse hår mm.
* Lakker ikke i sterk vind eller direkte sol.
* Unngå dugg - det ødelegger glansen. Begynn ikke for tidlig eller for sent på dagen.
* Unngå tøy som loer. Bruk gjerne vind-eller regntøy.
* Blir overflaten matt av slitasje eller sur nedbør, er det ikke nødvendig å skifte hele lakklaget hvis det er intakt. En grundig vask og matting med slipepapir før påføring av et nytt toppstrøk, er nok.
* Sår i lakklaget må utbedres omgående for å unngå spredning.
* Ta alltid hensyn til treverket når du velger overflatebehandling. To-komponent lakkene er sterkest, men også hardest og egner seg derfor best til harde treslag og finer. Mykere treslag som bartrær arbeider mer og trenger en mer elastisk type lakk eller olje.

Tre kjente metoder

De tre mest kjente lakkmetodene skal vi se på her.
* Den gale. Da kjøper man en kanskje dyr lakkboks og en billig pensel og påfører lakken ufortynnet direkte på treverket med en uvasket pensel. Resultat: Lakkens vedheft til treverket blir dårlig, og det skal lite til før alt flasser av. Finishen er elendig og i den klistrer det seg hår og støv fra den dårlige penselen.
* To gammeldagse metoder. Man pensler eller vasker overflaten med rent vann for å få veden til å reise seg. Når overflaten er tørr, slipes den. Slipestøvet fjernes og første strøk fortynnet lakk påføres. Når lakken er slipetørr, slipes den ned før neste strøk påføres. Det vil si at man sliper mellom hvert lakkstrøk. Den andre metoden går ut på det samme, men da dropper man penslingen med vann først.
* Den moderne Hempel-metoden. Er overflaten rimelig glatt, ren og tørr, fjernes eventuelt støv med tørre filler som ikke loer. Først påføres et strøk fortynnet (ca 20 %) lakk. Når det er berøringstørt, legges neste fortynnede (5-10%) lakkstrøk. Deretter påføres minst fire strøk ufortynnet lakk. Hvis dette skjer suksessivt såsnart det foregående strøket er tørt og innen et døgn, er sliping mellom strøkene unødvendig. Det sparer både tid og arbeid og betyr at lakkeringen kan gå fortløpende med to - tre strøk pr. dag. Før det femte eller siste lakkstrøket, bør de foregående strøk få herde slik at lakken blir slipetørr og kan slipes helt matt før påføringen av det siste strøket. Det kan om ønskelig tynnes med inntil 5% av den anbefalte tynneren uten forringelse av glansen. Da blir lakken lettere å stryke på.
HUSK at lakk strykes hele tiden bare en vei og ikke fram og tilbake, som når du maler!!

FURU

Til ubehandlet furu valgte Hempel sin nye olje og oljelakk Impreg 1 og 2. Impreg 1 er en konserverende olje for trebåter og eksotiske tresorter på alkyd/oljebasis. Oljen skal trenge godt inn i treverket og beskytte effektivt mot råte og sopp. Danner underlag for etterbehandlig av Impreg 2. Spredevnen for Impreg 1 regnes 3 - 6 m2. Den skal påføres med pensel og har en tørretid på 6 - 8 timer. Impreg 2 er en oljelakk på urethan-alkyd basis. Anvendes på treverk over vannlinjen, både uten-og innenbords. Impreg 2 kan benyttes alene på tidligere lakkerte flater og er også en bra gulvlakk. Spredeevnen er 12-15m2 og tørretid ca 4 timer.

1. dag. Etter grundig fjerning av støv, ble det lagt tre strøk Impreg 1 vått i vått.
2. dag. Treverket var tørt og det ble slipt lett med slipepapir 220. Slipestøvet ble fjernet og vi la et strøk Impreg 2.
3. dag. Et strøk med Impreg 2.
4. dag. Tredje strøk med Impreg 2.
5. dag. Mattsliping og fjerning av slipestøv og vi la på fjerde og siste strøk av Impreg 2.

OREGON PINE


Til ubehandlet oregon pine valgte Hempels folk det nye produktet Soppdreper og Hempel Yacht Lakk 1-2-3. Først ble det påført to strøk fortynnet lakk og så tre strøk ufortynnet lakk. Tilsammen fem lakkstrøk over en uke. Soppdreperen legges ufortynnet på i tre strøk vått i vått og trenger inn i treverket og beskytter mot råte og blåved. Soppdreperen kan også blandes i oljebasert maling eller beis for å forbedre de råtehindrende egenskapene. Middelet må ikke brukes på underlag som kommer i direkte kontakt med næringsmidler, som f.eks brødfjeler og skjærefjeler til ost og kjøtt. Spredeevnen er 5-10m2 avhengig av underlagets sugeevne og det påføres med pensel.
Hempels Yacht Lakk 1-2-3 er en blank urethanalkyd lakk tilsatt UV-filter. Den er motstandsdyktig overfor vann og sollys og brukes på nytt eller tidligere lakkert treverk inn -og utenbords over vannlinjen.

1. dag. Vi påførte 3 strøk Soppdreper vått i vått.
2. dag. To strøk med fortynnet Yacht Lakk 1-2-3. Første strøk tynnes med 20% Tynner 08231, andre strøk tynnes med 5-10%. Når man tynner lakken, skal det røres rolig rundt. Ikke ryst på boksen da det det gir luftblærer i lakken.
3. dag. To strøk ufortynnet Yacht Lakk 1-2-3 med fem timers mellomrom.
4. dag. Herding.
5. dag. Treverket ble slipt med slipepapir 220 og slipestøv fjernet omhyggelig. Siste strøk ble påført.

MAHOGNI

Til mahognien valgte Hempel Soppdreper, deretter to strøk fortynnet Marinelakk 222 og to strøk ufortynnet Marinelakk 222. Siste strøk ble foretatt med den helt nye lakken Silkematt 224 etter pussing. Soppdreperen er et nytt produkt vi omtalte under oregon pine. Marinelakk 222 er en hurtigtørrende værbestandig blank urethanalkyd lakk, som brukes til nytt eller tidligere lakkert treverk inn -og utvendig over vannlinjen. Påføres med flat lakkpensel eller planstryker. Først påføres to strøk fortynnet lakk, det første 20% med Hempels Tynner og det andre 5-10,. deretter to strøk ufortynnet Marinelakk. Denne lakken kan også brukes på tidligere lakkert tre.

1. dag. Vi påførte 3 strøk Soppdreper vått i vått.
2. dag. To strøk fortynnet Marinelakk 222 ble påført, det første "tynnere" enn det andre.
3. dag. To strøk ufortynnet Marinelakk 222 med fem timers mellomrom.
4. dag. Herding.
5. dag. Treverket ble pusset ned med slipepapir 220 og slipestøvet fjernet før siste lakkstrøk med den helt nye Silkematt Lakk 224 ble påført.

OLJET TEAK

Oljet teak blir foretrukket av de som ikke vil ha teaken helt "in natura", det vil si helt grå etter hvert, og samtidig vil unngå arbeidet med lakkert teak. Oljejobben er enkel, særlig hvis treverket er ubehandlet og pent slik vår bordbit var. Er treverket stygt og må renses, velger Hempel Teak Cleaner, som er et pulverformat rensemiddel. Da strør man pulveret inn i fuktet treverk og fordeler pulveret med pensel. Etter 10-15 minutter, skrubbes overflaten grundig med stiv børste og renses deretter med ferskvann.
Vi la kun på to strøk med Teak Sealer, en beskyttelse som er basert på alkyd og naturlige oljer. Strøkene legges vått i vått med avtørking av overskytende Sealer etter to timer. Vil man ha mer pigment i treverket, en dypere glød, kan man tilsette Teak Finish i siste strøk. Dette var ikke nødvendig for oss, men er et bra alternativ.

LAKKERT TEAK

Før behandling av teaken ble bordet avfettet med tre strøk Glassfiber Avfetter med et døgns intervaller. Hempel valgte Poly Klarlakk 510 i fortynnet og ufortynnet utgave i tilsammen syv strøk for å få den ønskede finish. Avfetteren er et rengjøringsmiddel basert på en blanding av sterke oppløsningsmidler som brukes for å fjerne vokslag og fettet i teaken. Det påføres enten med pensel eller en klut. Brukes med forsiktighet.
Hempels Poly Klarlakk 510 er en polyurethanlakk med høy glans og slitestyrke. Den er forenlig med Poly Mattlakk 528 som vi gjerne kunne brukt som siste strøk for å få silkeglans. Brukes på treverk som ikke "arbeider" for mye både inn- og utvendig over vannlinjen. Strykes på med flat lakkpensel eller planstryker.

1. dag etter avfettingen var gjort. To strøk med fortynnet Poly Klarlakk 510. Første strøk fortynnet 50 %, det andre fortynnet 20 %.
2. dag. To strøk med ufortynnet Poly Klarlakk 510 med fem timers pause i mellom.
3. dag. To strøk med ufortynnet lakk.
4. dag. Herding.
5. dag. Mattsliping med slipepapir 220 og støvfjerning før siste strøk med Poly Klarlakk 510.