Nr 10 2014

Førsteinntrykk: Buster X

Briljant småbåt Buster X har en knapt merkbar planingsterskel, nydelige sjøegenskaper og et praktisk interiør. En drøm av en småbåt.

Publisert Sist oppdatert

TEKST: ATLE KNUTSEN FOTO: ATLE KNUTSEN OG KARI WILÉN

Den nye modellen fra Buster ble lansert i vår, og er arvtager til den gamle X-modellen fra 2006. X er lillebroren til Buster XL, men ingen smågutt av den grunn. Båten er bygget for motorer fra 50 til 80 hk og en maks belastning på syv personer. Vi testet båten med en 70 hk Yamaha, noe vi anser for å være optimalt.

Vellykket skrog

Når man tar plass bak rattet i Buster X og legger av gårde, får man raskt følelsen av å kjøre en større båt. Produsenten har lykkes i å fjerne praktisk talt all sjenerende sjøstøy takket være skumfylte sider og isolering av bunnen. Gode stoler både på fører- og passasjerplass gir utmerket sittekomfort. Den samme komforten nyter passasjerene på akterbenken. Aluminiumsbåten på drøye fem meter har praktisk talt ingen planingsterskel, og har en oppsiktsvekkende myk og behagelig gange i sjøen. Den går svært stabilt, både med tanke på skjevfordeling av vekt om bord, men også med vinden inn fra siden. Vi kjørte båten i rotete ferskvann i Finland, og ble mektig imponert over de behagelige og trygge sjøegenskapene. Høyt innvendig fribord med en solid rekke på toppen er også med på å trygge båtens bruksegenskaper.

Fleksibelt interiør

Også nye Buster X har det modulbaserte interiøret som produsenten har hatt i en årrekke. Sittebenkene består av rotasjonsstøpte bokser som enkelt kan fjernes dersom man vil ha et helt åpent dekk for transport eller fiske. Alle oppbevaringskassene kan låses, og de er dessuten tørre. Dørken er i et solid, vannfast laminat. Det er rikelig med stuverom i båten, ikke minst i akterbenken og i kassen foran førerkonsollen. Åpningen mellom vindskjermene kan lukkes helt igjen, og i kombinasjon med kalesjen bak sofaryggen akter, sitter fem personer tørt. Vi er skeptiske til valget av plexiglass i vindskjermen siden dette materialet lett blir ripete. Adkomst over baugen er meget enkelt, og man beveger seg svært uanstrengt om bord på grunn av den enkle og praktiske interiørlayouten. Den faste bensintanken har et volum på 72 liter.

FAKTA: BUSTER X

 

CE-kategori:

C

Produksjonsland:

Finland

Lengde i meter:

5,15

Bredde i meter:

2,06

Dyptgående i meter:

0,70

V-bunn i grader:

19

Vekt tørr båt i kg:

599

Drivstoff i liter:

72

Max antall personer:

7

Motoreffekt fra-til i hk:

50-80

Motor testbåt:

Yamaha F70

- Sylindervolum

996 ccm

- Antall sylindre

4

- Effekt i hk (kw)

70 (51,5)

Toppfart i test i knop:

31

Pris fra i kroner:

Kommer

Pris testbåt i kroner:

Kommer

Opplysninger:

www.yamaha-motor.no