utgave nr 14 2008

Love me fender…

Publisert Sist oppdatert

Love me fender…

Skinnende blanke og nypolerte skrog er en fryd for øye. Men det er ikke like vakkert når skitne fenderne henges ut.

TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN
De fleste av oss kjenner seg igjen. Vi har lagt ned utallige arbeidstimer for å holde båten shipshape. Lagt vår ære i et blankt skrog. Slik var det også med vår båt. Etter behørig polering og voksing skinte skroget som en nystrøket vårsol. Men så var det slutt på tid og motivasjon da vi kom til fenderne, som slett ikke var et vakkert syn. De var preget av både radial- og diagonaldekk, etter at vi har lagt fortøyd ved mange dårlige brygger langs kysten. Det ble til at vi tok en runde til lokale båtutstyrsforhandlere og fylte en bærepose med forskjellige vidundermidler for fenderrens. Vi tok produktene med på tur og lot mannskapet vaske skitne fendere.
Alle som har båt vet at det finnes spesialprodukter for det aller meste. Så også med midler for å gjøre ren fendere med. I tillegg er det mange som sverger til vanlige husholdningsvaskemidler. Vi vil ikke påberope oss å ha gjort en test av de forskjellige produktene, men heller en utprøving. Vi har rett og slett vurdert om de gjorde rent og hvordan det var å jobbe med dem. Felles for mange av produktene er at de ikke bare er for å gjøre ren fendere, men også gummibåter/RIB og plast/gummi. Her er mannskapets vurdering og erfaring:

HUGOS
Hugos har lenge vært vår venn i nøden for å fjerne gjenstridige flekker på båten. Et universalmiddel som også kan brukes til alt fra å fjerne rust og rense maskindeler til å pusse messing og gjøre ren kokekar med. Mange bruker det også i heimen til rengjøring av badekar, toaletter og fliser. Også skitne toaletter og vasker i båten blir gullende rene med Hugos. Vi ble anbefalt produktet til fendere. Fenderne ble rene og fine, men produktet var tungt å jobbe med på plast. Hugos var det produktet vi brukte lengst tid med for å få respektable fendere. Likevel kommer vi alltid til å ha en boks Hugos på lur om bord. Vi betalte kr 69,- for en boks med Hugos.

WATSKI ”RIB RUB & SCRUB”
Vi liker godt navnet – Rib Rub & Scrub. Som det fremgår er dette et produkt for grovrengjøring av RIB og gummibåter, men i følge bruksanvisningen skal det også være utmerket til gummifendere. Fenderne skal først skylles i vann og så rengjøres med middelet. ”Rib Rub & Skrub” tok lett overflateskiten, men vi måtte jobbe forholdsvis mye for å få bort inngrodd smuss. Et helt greit produkt. Produsenten anbefaler å etterbehandle med ”RIB Clean & Shine”, noe vi ikke gjorde. Vi betalte kr 135, for en flaske på 500 ml.

SEAPOWER ”INFLATABLE BOAT”
Dette er et produkt for rengjøring og beskyttelse av gummibåter/RIB, vinyl, fendere og lignende produkter. Her skal middelet påføres og tørkes bort etter en stund. Fenderne ble absolutt rene, men i likhet med Watski sitt produkt måtte vi jobbe forholdsvis hardt for å få bort de mest gjenstridige flekkene. Vi betalte kr 116,- for en flaske på 500 ml.

STAR BRITE ”INFLATABLE BOAT & FENDER CLEANER/PROTECTOR”
Nok et produkt for gummibåter/RIB og for fendere. Ganske likt Seapower sitt produkt, og skal også gi en beskyttende overflate. Som med de fleste andre produktene tok det lett bort overflatesmussen, mens man måtte jobbe en del for å få skikkelig fine fendere. Helt greit produkt, men skiller seg ikke ut fra de andre. Vi betalte kr 127,- for en flaske på 473 ml.

MARITIM ”FENDERRENS” og ”FENDERSHINE”
MARITIM sin fenderrens var det absolutt billigste produktet, og utprøvingens store overraskelse. Det gjorde rett og slett fenderne utrolige rene, nesten uten at man behøvde å jobbe med det. Smuss og inngrodd skit forsvant som dugg for solen. Vi brukte under halve tiden på å få rene fendere, og da fremstod de som helt nye. Rett og slett et produkt som imponerte oss, og det kan anbefales på det reneste. Ren glede! Det virket også meget effektivt på plastprodukter, som lufteventiler og fenderlister. Produktet inneholder tydeligvis ”krutt”, og vi vet ikke om det kan skade gummiprodukter på sikt. Vi har ikke erfart det, men trolig er det for kraftig lut til å bruke på gummibåter. Etter rengjøring brukte vi MARITIM ”fendershine” og det ga ekstra blanke og fine fendere. Det er alltid hyggelig når det billigste er det beste. Begge fender-produktene har herved mønstret på som fast mannskap hos oss. Vi betalte kr 59,- for en flaske fenderrens på 500 ml. For fendershine betalte vi kr 87,- for en flaske på 500 ml.

JIF
Husholdningsproduktet JIF fungerer også bra til rengjøring av fendere. Det koster en brøkdel av prisen, og står ikke så mye tilbake for de fleste spesialproduktene. Dog tar det ikke vekk de vanskeligste flekkene, og det gir heller ingen beskyttelse. Men du kan få fendere som dufter sitron. Greit om du ikke har noe annet for hånden.

Noen enkle fendertips

Vil du unngå skitne fendere kan du eventuelt bruke fendertrekk. Men husk at fillete og skitne fendertrekk ikke er noe særlig vakkert. Det er litt delte meninger om bruk av fendertrekk. Du bør i alle fall kjøpe trekk i god kvalitet, for en del fendertrekk kan ripe opp skutesiden. Det er lett at småstein og sand blir liggende i trekket. De bør jevnlig vaskes.Det er blitt veldig populært med ”FenderStep”. Vi er selv veldig fornøyd med denne, men husk at siden du trør på den når du går om bord er det lett for at det blir liggende sand på baksiden. Gjør ”FenderStep” ren og ikke la den henge ute når du ikke bruker den. Du kan eventuelt feste et stykke tøy eller presening mellom skroget og fenderen.Kjøp mange nok, og store nok fendere. Mange båter har altfor små fendere. Ha gjerne et par ekstra lange fendere på lur. Da unngår du at fenderne slites av om de kommer under bryggekanten og at de blir liggende oppå bryggen etter sjøgang.Ha et par store kulefendere om bord. Det er greit når du ligger ved dårlige brygger og til svaberg. De er også nyttige dersom du skal gå ut eller inn på spring.Ha fenderne lett tilgjengelige og heng dem ut i god tid før du går til kai. Da unngår du stress. Henger du fendere ut på begge sider er du sikret om du må legge til med andre siden av planlagt. Det er dessuten en hyggelig gest å markere for andre at de gjerne kan legge til på utsiden av deg.En selvfølge, men likevel: ta opp fenderne når du er på sjøen.