utgave nr 5 1994

Trebåten

Publisert Sist oppdatert

Nyttig bok for trebåtfolk

"Trebåten"

AV ANNE MARIT KLOKK
I vinter kom en lenge etterlengtet bok ut på Universitetsforlaget. Båtbyggeren Ole - Jacob Broch har skrevet en bok med tittelen "Trebåten" med undertittel "Klink, kravell, kaldbaking, reparasjoner og vedlikehold". Broch er profesjonell båtbygger og medinnehaver av Risør Trebåtbyggeri. I boken øser han av sin egen erfaring, og han henvender seg både til profesjonelle båtbyggere og trebåtelskende amatørbyggere.
Bokens kapitler omhandler bl.a. verktøy og materiallære, festemidler, lim og fugemasse og hvordan du bruker dem. Med fine og detaljerte skisser beskriver han laminering og sammenføyninger, og han har også tatt med et kapitel om forskjellige skrogtyper og prinsippene som gjelder under konstruksjon og bygging av dem. I avsnittet om konstruksjon tar han for seg belastningene treskrog utsettes for og hvordan man løser dette. Kaldbaking har også fått sitt eget kapitel, et meget etterlengtet emne innenfor faglitteraturen.
Boken er skrevet delvis på nynorsk og noen vil muligens savne spesialemner her. Men på 170 sider med mange skisser, kan man ikke få med alt innen dette omfattende faget. Vi synes Broch har gjort et fornuftig emnevalg. Han har sin bakgrunn fra Saltdal Yrkesskole for båtbyggere og var med å etablere Risør Trebåtbyggeri. Han har også undervist på yrkesskolen i Risør, og har vært med i gruppen som reviderte den tidligere fagplan for trebåtbyggerfaget. Denne boken er delvis et resultat av hans arbeid med den nye yrkesopplæringsplanen som kommer i forbindelse med Reform 94.