utgave nr 1 1998

Smakelig kystbok

Publisert Sist oppdatert

Smakelig kystbok


AV ANNE MARIT KLOKK
Schibsted Forlag ga ut et praktverk før jul. "En smak av kyst-Norge" er tittelen på en bildebok i storformat som tar leseren med på en evetyrlig kulturell og kulinarisk ferd norfra og sydover i ny og gammel tid. Det er kysten og havets skatter som presenteres på en bildemessig teknisk brilliant måte, og stemningene i naturbildene og tilhørende tekster gjør deg glad og stolt over å eie en slik kyst som vi har i dette landet. Bokens format og bildenes størrelse og beskjæring gjør at du får lyst til å plukke tørrfisken ned av hjellene og ta krabber og makrell rett ut av papiret!
Boken er inndelt etter regioner og starter i Finnmark. Teksten omfatter kystfolket, naustene og de tradisjonelle båtene. Fiske og fiskevær, fyr og værforhold beskrives samt handelen med havets rikdom i dag og i gamle dager. Teamet som har jobbet med boken har klart å mikse historie, kystkultur og det kulinariske på en meget spennende og elegant måte.
Mellom de geografisk inndelt kapitlene presenteres havets rikdom på tallerkenen og i grytene.Tilberedning av fersk fisk, behandlet fisk og skalldyr er så delikat og lekkert presentert at smaksløker og nesebor får det travelt. Tradisjonelle fiskeretter og tillagingsmetoder er mikset med nyere og spennende retter i tilsammen over 100 oppskrifter.
Bak kystbokens ide står fotografen Berit Roald, teksten er skrevet av Kirsti Thorheim og oppskriftene er fra Ingebjjørg Moe. Fotografer som Per Eide har bidratt med fantastiske natur-og matbilder. Sammen har disse skapt en meget smakelig kystbok som er en fest å bla i og morsom å lese.
En smak av kyst-Norge
Schibsted Forlag
Kr. 498,-.