Test: Ranieri Shadow Open

Robust - med brister

I disse CE-tider er det fristende å la en 22 fots B-katergoribåt gjennomgå en skikkelig styrkeprøve. Midt i mai kastet vi loss i Drøbak med kurs for Arendal i 15 sekundmeter vestavind. Syv timer senere var båten gjennomprøvd. Ranieri Shadow Open er en duglig sjøbåt som fortjener noen praktiske justeringer.

Publisert Sist oppdatert

Båter i konstruksjonkategori B skal tåle en maksimal vindstyrke på 8 Beaufort, eller til og med 20,7 meter per sekund, samt bølgehøyde på til og med 4 meter, hvilket tilsier en signifikant bølgehøyde på t.o.m. 7,2 meter.
Da vi dreiet ut forbi Tønsberg Tønne mot Rakke onsdag 19. mai, blåste det kattunger og småspiker. Den signifikante bølgehøyden var 5-6 meter. Folk hadde advart mot å gjøre turen under slike forhold, og vi var godt forberedt. Også på en overnatting i Sandefjord. Men frykten er som regel ens største fiende - og beste allierte. Man skal aldri legge ut under forhold som båten ikke er konstruert for. Forholdene på Rakke denne onsdagen var vesentlig i overkant av hva som forbindes med alminnelig hygge på fjorden, men CE-skiltet talte et tydelig språk om at dette skulle båten tåle. Så lenge farkosten er tett, selvdreneringen er dimensjonert for å ta unna sjø over dekk, og motoren går, er mye gjort.
Ranieri Shadow Open er italienskbygget walkaround på 6,6 meter. Den har høyt fribord, er helt dekket og har en veldimensjonert selvdrenering. En del løsninger om bord bærer preg av å være konstruert for andre klimatiske forhold enn våre nordiske. Vi prøvde båten under svært varierende forhold, fra 7-8 knop i høy sjø, til nærmere 40 knop på stille vann. Ranieri'n la for dagen utmerkede sjøegenskaper uansett, men en del praktiske og tekniske justeringer bør foretas.

Under dekk

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER