RIB-test: Valiant V 450 R, Zodiac Cherokee 495 og Bombard Explorer 500 DB

RIB – den optimale ungdomsbåten?

RIB er en forkortelse for Rigid Inflatable Boat. Bak disse ordene skjuler det seg en båt hvor man har tatt det beste fra glassfiberbåten og integrert i gummibåten. Vi har testet Valiant V 450 R, Zodiac Cherokee 495 og Bombard Explorer 500 DB.

Publisert Sist oppdatert

En RIB kjennetegnes ved svært gode sjøegenskaper, enestående sidestabilitet, lavt tyngdepunkt, lav vekt og svært bra flyteegenskaper. Det har man oppnådd ved å ta det stive, og V-bunnede skroget, fra klassiske planende plastbåter og forene det med det beste fra gummibåtens verden. Det gir en brukermessig røff, men også praktisk båt, fordi man kan ha med mer nyttelast enn i for eksempel en tradisjonell plast- eller stålbåt. Samtidig har man fordelen av at pølsen som ligger rundt båten beskytter din og andre båter når du legger til.
Men det er også ulemper med ribber. For eksempel har en RIB ofte noe dårligere plass enn hva en tilsvarende plastbåt har. Grunnen er selvsagt at gummipølsen som ligger rundt båten stjeler en del plass. Heller ikke hva gjelder stuerom er ribben så sjenerøst utstyrt som en tradisjonell skjærgårdsjeep, og på en del ribber er sittekomforten ikke spesielt god.

Fast eller variabel innredning

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER