utgave nr 10 2

Villeste racet til nå?

Publisert Sist oppdatert

Villeste racet til nå?

Jorden rundt med

21 – foter i seks knop

Joda, du leser riktig. Det inviteres nå til jorden rundt race med entype motorbåter på 21 fot med en marsjfart på seks knop. Vi vet ikke om vi skal le eller gråte av "Magellan Challenge".

Av Ingvar Johnsen

I teksten til invitasjonen var starten beregnet til den 1. januar 2001. Men nå har man kommet fram til at dette kanskje ble litt kort tid, så starten er utsatt et år. "Poor mans adventure" kaller arrangørene racet. Båten skal med sin 20 hk. Yanmar – diesel, koste ca 50.000 dollar. Man sammenlikner dette med at bare påmeldingen til the Volvo Ocean Race (tidligere Whitbread) koster 417.000 dollar.
Man skal kanskje være forsiktig med å kalle dette det glade vannvidd. Mange rare farkoster har jo krysset verdenshavene gjennom årene. Men en rask titt gjenom invitasjonen til racet, kan imidlertid skremme vannet av hvem som helst. Eller hva sies om: "Vi antar at alle vil bruke GPS. Vi foreslår to stykker for å ha en i reserve. En sekstant er selvsagt også en bra backup. For sikkerhets skyld bør det være to ombord. Det må sendes en bekreftelse på mannskapets båterfaring. Nybegynnere anbefales ikke å delta." Det understrekes også at det kan være vanskelig å koke varm mat under enkelte forhold, og at man derfor tar med hermetikk som kan spises kald!
Den planlagte ruten er: Charleston (USA), Azorene, Lisboa, Algerie, Suez – kanalen, Aden, Bobbay, Madras, Singapore, Manilla, Guam, Wake Island, Hawaii, San Diego, Panamakanalen, Miami og deretter tilbake til Charleston. Da skal du ha tilbakelagt nesten 30.000 nautiske mil over blant annet Stillehavet og Atlanterhavet. Vi gjentar for ordens skyld: Båten er 21 fot og motoren er en to – sylindret Yanmar på 20 hestekrefter.
Når det gjelder dette med å "race" i seks knop, sier arrangørene at konkurransemomentet ligger i å velge riktige kurser og takle de forskjellige forholdene på best mulig måte. Vi lurer på om de samme arrangørene har ligget i Atlanteren med noen knops motstrøm og 40 knops motvind med en sånn båt – neppe. Vil du vite mer, så sjekk Internett – adressen: www.magellanchallenge.com